Pierdere uriașă pentru FCSB. S-a ajuns la faliment, milioane de euro se duc pe apa Sâmbetei

Andrei Cezar 20.09.2021, 10:02
Pierdere uriașă pentru FCSB. S-a ajuns la faliment, milioane de euro se duc pe apa Sâmbetei

Intrarea în faliment a companiei de asigurări City Insurance va avea implicații nu numai în rândul românilor cu polițe RCA, ci îi va afectat serios și pe cei de la FCSB. City Insurance este sponsorul principal al echipei roș-albastre de mai mulți ani, iar înțelegerea dintre cele două părți era valabilă până în 2023. Odată cu declararea falimentului, clubul finanțat de Gigi Becali va suferi pierderi financiare uriașe.

FCSB, pierderi uriașe după intrarea companiei City Insurance în faliment

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat deschiderea procedurii falimentului împotriva companiei City Insurance, drept urmare firmei de asigurări îi va fi retrasă autorizația de funcționare. City Insurance este unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul polițelor RCA din țară, cu milioane de asigurați, dar și principalul sponsor al celor de la FCSB.

„Pentru protejarea asiguraţilor, Consiliul A.S.F. a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., în conformitate cu prevederile art. 110 din Legea nr. 237/2015, constatarea stării de insolvenţă a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., astfel cum este definită de art. 5 alin. (1) pct. 31 lit. a) şi lit. b) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare şi promovarea de către A.S.F. a cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii, conform dispoziţiilor art. 249 din legea referită”, a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiară, într-un comunicat de presă.

Colaborarea dintre FCSB și City Insurance a început într-un moment extrem de delicat pentru clubul roș-albastru.  În vara lui 2013, după ce Gigi Becali fusese condamnat la închisoare în dosarul ”Valiza”, cazul de la FCSB, campioană a României atunci, a ajuns pe masa Comisiei de Disciplină a UEFA.

Cu Becali în închisoare, dar și cu amenințarea UEFA, Steaua a primit ajutor financiar din partea lui Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, un apropiat al lui Becali, care i-a convins pe cei de la City Insurance să devină sponsorul echipei.

Pierdere uriasa pentru FCSB. S-a ajuns la faliment, milioane de euro se duc pe apa Sambetei
Pierdere uriasa pentru FCSB. S-a ajuns la faliment, milioane de euro se duc pe apa Sambetei

Sumele pe care le primește FCSB de la City Insurance

În toți acești ani, cei de la FCSB au obținut sume frumoase de bani din contractele de sponsorizare cu City Insurance. Înțelegerea între cele două părți este valabilă până în 2023. Potrivit gsp.ro, clubul roș-albastru primește din partea companiei de asigurări 800.000 de euro pe an, doar pentru afișarea mărcii pe tricourile jucătorilor și pe panourile publicitare la meciurile de acasă.

De asemenea, conform contractului, există mai multe bonusuri pe care FCSB le primește dacă îndeplinește anumite obiective.

  • 200.000 de euro bonus pentru câștigarea titlului în Liga 1
  • 100.000 de euro bonus pentru câștigarea Cupei României
  • 300.000 de euro bonus pentru calificarea în grupele Ligii Campionilor
  • 200.000 de euro bonus pentru calificarea în grupele Europa League

De-a lungul timpului, FCSB a beneficiat și de alte avantaje din partea companiei de asigurări. Spre exemplu, în 2018, City Insurance a contribuit decisiv la prelugirea contractului lui Filipe Teixeira, oferindu-i lui Gigi Becali un bonus important pentru a accepta o nouă ăînțelgere cu jucătorul portughez.

Teixeira rămâne, i-am promis sponsorului. Am făcut actele cu sponsorul, am luat 400.000 de euro în plus că să-i prelungesc contractul. Lui îi dau 200.000 de euro, îmi rămân și mie 200.000 de euro.

Am discutat la Palat cu managerul companiei, i-am zis că poftele se plătesc. A spus că plătește! I-am făcut niște calcule, să-mi dea 400.000 de euro. A plătit omul pofta”, declara Gigi Becali în 2018.

Urmăriți Impact.ro și pe