Pictorul român care a uimit lumea. Adrian Ghenie a vândut o lucrare cu peste 2 milioane de euro la New York

Ana Anitoiu 12.05.2022, 10:11
Pictorul român care a uimit lumea. Adrian Ghenie a vândut o lucrare cu peste 2 milioane de euro la New York

O lucrare a pictorului român Adrian Ghenie a fost vândută cu peste 2 milioane de euro în cadrul unei licitații organizate la New York. Tabloul a fost expus mai întâi, în perioada noiembrie 2019 – februarie 2020, la Muzeul Ermitaj, aflat în centrul orașului Sankt Petersburg din Rusia, și apoi, între lunile iunie și decembrie din 2021, la Berlin.

Ce lucrare semnată de Adrian Ghenie s-a vândut cu peste 2 milioane de euro

Tabloul a fost pictat de Adrian Ghenie în anul 2019. Acesta se numește „Antelope Attacked near Gas Pipe 2”, iar valoarea lui a fost estimată între 2,5 și 3,5 milioane de dolari. Casa de licitații Christie’s din New York Kong l-a vândut la prețul final echivalent cu 2,2 milioane de euro.

Prețul de pornire pentru lucrarea pictorului român a fost de 1,5 milioane de dolari. Aceasta a fost licitată până la prețul de adjudecare de 1,8 milioane de dolari. Diferența de până la 2,2 milioane a fost reprezentată de taxe și comisionul casei de licitații.

Pictorul roman care a uimit lumea. Adrian Ghenie a vandut o lucrare cu peste 2 milioane de euro
Tabloul „Antelope Attacked near Gas Pipe 2” pictat de Adrian Ghenie

Recordul deținut de Adrian Ghenie

Adrian Ghenie, în vârstă de 44 de ani, deține recordul de vânzare pentru o lucrare a unui pictor român. Artistul a atins această performanță în anul 2016, cu un tablou numit „Nickelodeon”, ce a fost expus și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, într-o expoziție personală a pictorului.

„Nickelodeon” s-a vândut la prețul de 7,1 milioane lire sterline. Suma era echivalentă, la acel moment, cu 9 milioane de dolari americani. Până în prezent, nicio altă lucrare a lui Adrian Ghenie sau a unui pictor român nu a bătut acest record.

Însă, Adrian Ghenie a fost destul de aproape de a stabili un nou record, chiar anul trecut, la o licitație condusă online din Hong Kong, la casa de licitații Christie’s. Lucrarea sa intitulată „The Collector I” a fost vândută pentru un preț final echivalent cu peste 7 milioane de euro. Astfel, acest tablou a devenit al doilea cel mai vândut al artistului român.

Adrian Ghenie, născut în anul 1977 la Baia Mare, a absolvit în 2001 Universitatea de Arte din Cluj-Napoca. Mai târziu, artistul s-a stabilit la Berlin, în Germania. Acolo, după ce a trecut printr-o perioadă mai dificilă, a început să fie recunoscut la nivel internațional.

Pictorul român a contribuit atât la Cluj-Napoca, cât și la Berlin, la dezvoltarea galeriei Plan B, ce expune lucrările noii generații de artiști din România. Adrian Ghenie a fost laureat și cu Premiul Academiei Române pentru pictură. Această distincție se acordă o singură dată unei persoane. A primit-o ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...