Un român a dat lovitura cea mare! Tablou pictat de el, vândut cu peste 6 milioane de euro. Ce-l face atât de special

Cătălina Burghelea 12.10.2021, 08:11
Un român a dat lovitura cea mare! Tablou pictat de el, vândut cu peste 6 milioane de euro. Ce-l face atât de special

Un pictor român și-a văzut visul împlinit! Un tablou pictat de el s-a vândut cu peste șase milioane de euro. Pictura este în ulei și întruchipează „Moartea lui Charles Darwin”.

Tablou pictat de Adrian Ghenie, vândut cu peste 6 milioane de euro

Pictura în ulei din 2013, numită „Moartea lui Charles Darwin”, de Adrian Ghenie, născut în România, a fost vândută recent de casa de licitații Sotheby’s din Hong Kong pentru 6.097.000 de euro, a anunțat sothebys.com. Tabloul a fost expus la Peace Gallery din New York în 2013 și a fost achiziționată de actualul proprietar.

„Adrian Ghenie este un pictor care știe să creeze suspans, să regizeze o scenă și să provoace spectatorii, un amestec magic de anxietate și așteptări pe care și-l doresc atât de mulți artiști.”, este descrierea din catalog.

Ce reprezintă pictura faimoasă

Faimoasa casă de licitații spune că „Moartea lui Charles Darwin” (2013) este unul dintre cele mai sofisticate portrete ale artistului evoluționist britanic Charles Darwin și a câștigat aprecieri din partea criticilor. Din 2006, Ghenie a cunoscut o faimă rapidă pe scena artistică internațională și a devenit unul dintre principalii pictori ai generației sale.

„Din 2010, Adrian Ghenie a explorat conceptul de sine și identitate în lucrările sale, pictând figurile sale istorice recunoscute, precum Adolf Hitler, Vladimir Lenin și Vincent van Gogh.”, a precizat casa de licitații Sotheby’s.

Cine este Adrian Ghenie

Adrian Ghenie s-a născut în 1977, în Baia Mare, nordul României, și a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca în 2001. După ce a încercat să trăiască din artă în Viena și Sicilia, s-a întors în Cluj-Napoca şi a înfiinţat galeria Plan B, alături de Mihai Popin, în 2005.

Pictorul român s-a născut în România, în 1977, sub regimul opresiv comunist al lui Nicolae Ceaușescu și a crescut experimentând efectele durabile ale celui de-Al Doilea Război Mondial.

Opera pictorului român este o capodoperă

„Moartea lui Charles Darwin” este o capodoperă convingătoare din opera lui Ghenie, care este un prim exemplu al picturilor cinematografice ale artistului, folosind figurile istorice ale lui Darwin pentru a reflecta identitatea umană.

„Pentru Ghenie, faimosul om de ştiinţă britanic reprezintă o altă mare figură înainte şi după: este o viziune asupra lumii înainte de Darwin şi o alta după el.”, a explicat criticul şi curatorul Mark Gisbourne.

Artistul este atras de celebrul evoluţionist britanic Charles Darwin

Într-un interviu cu istoricul de artă Magda Radu, Ghenie spunea:

„Marx a venit de la Darwin. Mişcarea Eugenetică engleză a venit de la Darwin, iar mişcarea Eugenetică a condus la darwinismul ştiinţific şi de aici la nazism. Ideea că există o lume materială şi nimic altceva şi că lucrurile sunt produsul evoluţiei, a fost esenţială pentru marxism. Acolo, totul este faptic; nimic nu este transcendental. Şi pentru nazişti, supravieţuirea celui mai potrivit, a rasei supreme – acestea au fost ingredientele pe care s-a bazat ideologia lor. Şi eliminarea celei mai slabe verigi, care le-a alimentat doctrina rasistă şi antisemită”.

În 2011, Ghenie a inclus pentru prima dată chipul lui Darwin în lucrările sale. Ulterior, artistul l-a creionat pe evoluţionistul britanic în diferite momente ale vieţii sale, inclusiv în „Charles Darwin as a Young Man” (2013), „Charles Darwin at the Age of 40” (2014) şi „Charles Darwin at the Age of 75” (2014).

Andreea Vasile, protagonista comediei Ramon, face dezvăluiri
Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...