Pfizer și Moderna dezvoltă noi vaccinuri. Motivul pentru care companiile farmaceutice sunt nevoite să facă asta

Iancu Andreea 31.01.2021, 21:06
Pfizer și Moderna dezvoltă noi vaccinuri. Motivul pentru care companiile farmaceutice sunt nevoite să facă asta

Lupta cu virusul SARS-CoV-2 este într-o continuă desfășurare, mai multe laboratoare ale companiilor farmaceutice din întreaga lume încercând să descopere și să ofere soluția potrivită pentru a învinge sau măcar ameliora boala Covid-19. Companiile Pfizer și Moderna anunță că dezvoltă noi vaccinuri, care să sprijine această luptă. Cum vor fi utilizate serurile pentru imunizare?

Ce se întâmplă cu noile vaccinuri Pfizer și Moderna

Mai multe doze de rapel ar putea fi disponibile în perioada următoare după ce companiile Pfizer și Moderna au anunțat că lucrează la producerea acestora. Serurile ar putea să își dovedească eficiența împotriva noilor tulpini de coronavirus. Șeful Pfizer a vorbit despre faptul că se lucrează la mai multe doze de rapel, foarte puțin diferite de cele deja existente, care însă ar putea asigura imunitate pentru noile variante ale virusului SARS-CoV-2.

De fiecare dată când apare o nouă variantă, ar trebui să putem testa dacă vaccinul nostru este sau nu eficient. Odată ce vom descoperi ceva care nu este la fel de eficient, vom putea foarte, foarte repede să putem produce o doză de rapel care va fi o mică variație a vaccinului actual, a declarat CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.

Totodată, Moderna va testa, un nou tip de rapel, care va conține trei doze, nu două precum cel produs în prezent. Această variantă de ser își dorește să ofere protecție împotriva tulpinilor sud-africane ale virusului. Anunțul celor două companii farmaceutice vine împreună cu precizarea că vaccinurile disponibile pentru imunizarea populației în prezent rămân eficiente în continuare.

Pfizer și Moderna dezvoltă vaccinuri, destinate tulpinilor noi de SARS-CoV-2 foto - Pixabay
Pfizer și Moderna dezvoltă vaccinuri, destinate tulpinilor noi de SARS-CoV-2
foto – Pixabay

Vaccinarea nu garantează eliminarea virusului

Întreaga omenire așteaptă cu sufletul la gură momentul în care se va putea reveni la viața de dinainte. Potrivit oficialilor Pfizer, acesta nu este garantat de imunizarea cu serul anti-Covid. Totuși, veștile bune privesc posibilitatea de a dezvolta o formă mult mai ușoară în cazul unei ulterioare infectări cu SARS-CoV-2.

CEO-ul Pfizer a vorbit inclusiv despre posibilitatea ca virusul să nu fie complet eliminat prin vaccinare. Cu toate acestea, serul produs de compania farmaceutică va aduce schimbări notabile în privința simptomelor, cu mult reduse în urma imunizării. De asemenea, produsele farmaceutice ar putea transforma Covid-19 într-o boală comună, precum gripa sezonieră.

Situația campaniei de vaccinare în România

Până astăzi, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore): 19.019, din care 14.127 persoane au fost vaccinate cu 1 doză; 4.892 persoane vaccinate cu 2 doze. Bilanțul vaccinărilor de la debutul campaniei, începând cu data de 27 decembrie 2020 este: 691.415 de vaccinări, la un număr de 585.218 persoane din care: 479.021 persoane vaccinate cu 1 doză; 106.197 persoane vaccinate cu 2 doze.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...