O nouă tranșă de vaccinuri ajunge în România. Câte doze primesc acum românii

Stan Filon, Anca Manolica 31.01.2021, 15:01
O nouă tranșă de vaccinuri ajunge în România. Câte doze primesc acum românii

Reîncep vaccinările! Autoritățile au anunțat că urmează să ajungă în România cea de-a 7-a tranşă de vaccin Pfizer BioNTech. Acest nou transport va acoperi necesarul pentru următoarea perioadă, după cum au declarat autoritățile sanitare.

O nouă tranșă de vaccinuri anti-coronavirus ajunge în România

Nu mai puțin de 163.800 de doze de vaccin vor sosi luni în ţară, pe aeroporturile Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. Autorităţile precizează că, pe măsură ce noile tranşe ajung în România, aplicaţia de programare pentru vaccinare se actualizează şi permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaţionale aflate în etapa curentă.

”Mâine, 01 februarie, va sosi în România a şaptea tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă în 163.800 doze, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă”, transmit autorităţile.

O noua transa de vaccinuri anti-coronavirus ajunge in Romania
O noua transa de vaccinuri anti-coronavirus ajunge in Romania

Pe 8 februarie este așteptat un nou transport

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din Bucureşti, cât şi din ţară, fiind distribuite 163.800 doze Pfizer BioNTech, după cum urmează:  Centrul Naţional de Distribuţie Bucureşti: 81.900 doze; Centrul Regional de Distribuţie Braşov: 14.040 doze (dozele vor fi distribuite din totalul dozelor de vaccin alocate Centrului Naţional de Distribuţie Bucureşti), iar transportul va fi executat cu o autospecială a MApN, însoţită de autospeciale ale jandarmeriei şi poliţiei, cu respectarea lanţului de frig.

Centrul Regional de Distribuţie Cluj: 12.870 doze; Centrul Regional de Distribuţie Constanţa: 22.230 doze; Centrul Regional de Distribuţie Craiova: 16.380 doze; Centrul Regional de Distribuţie Iaşi: 10.530 doze;  Centrul Regional de Distribuţie Timişoara: 19.890 doze.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Conform calendarului de livrare, următoarea tranşă de vaccin ar urma sa fie adusă în România luni, 08 februarie, iar la acest moment se aşteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare. În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, săptămânal, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei.

Cu toate acestea, după tragedia de la Matei Balș, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat sâmbătă o serie de măsuri, după incendiul de la Institutul Matei Balș, printre care programarea la vaccinare, în februarie, doar a persoanelor vârstnice și cu boli cronice.