Pfizer, anunţul momentului despre doza trei de vaccin. Ce efect are asupra variantei Omicron

Beatrice Dumitru 08.12.2021, 16:33
Pfizer, anunţul momentului despre doza trei de vaccin. Ce efect are asupra variantei Omicron

Pfizer a făcut anunțul despre formula care neutralizează noua varintă Omicron a coronavirusului, descoperită în Africa de Sud. Vaccinul oferă „o protecţie parţială” împotriva acestei tulpini, a precizat șeful laboratorului care a realizat testul. Compania a anunțat și când ar putea fi lansat un ser adaptat acestei variante.

Ce efect are doza a treia de vaccin asupra variantei Omicron

În prima declarație oficială privind eficacitatea vaccinului împotriva Omicron, Pfizer a spus că două doze arată un grad de neutralizare semnificativ redus, ceea ce înseamnă că “ar putea să nu fie suficiente pentru a proteja împotriva infecției cu varianta Omicron”.

În schimb, studiile preliminare de laborator demonstrează că trei doze de vaccin Pfizer / BioNTech neutralizează varianta Omicron și crește de 25 de ori numărul de anticorpi, în comparație cu primele doze. Reprezentanții companiei au precizat că un vaccin adaptat variantei Omicron ar putea fi lansat în martie 2022, notează Reuters.

Pfizer, anunţul momentului despre doza trei de vaccin. Ce efect are asupra variantei Omicron
Ce spune Pfizer despre doza a treia de vaccin împotriva Omicron.

Este sigur că vaccinarea cu schema completă, cu primele două doze și booster, rămâne cea mai bună variantă pentru a preveni răspândirea COVID-19”, a spus șeful Pfizer, Albert Bourla, într-un comunicat.

Ce spun studiile despre eficiența dozei a treia de vaccin împotriva Omicron

Un studiu preliminar publicat de cercetătorii de la Africa Health Research Institute din Africa de Sud, spune că Omicron poate evita protecția oferită de două doze de vaccin Pfizer/BioNTech, sugerând că booster-ul ar putea neutraliza noua variantă.

O altă analiză de laborator realizată la Spitalul Universitar din Frankfurt, Germania, a arătat, totuși, un răspuns redus de anticorpi la Omicron chiar și după trei doze de vaccin. Datele arată că e necesară dezvoltarea unui ser adaptat la Omicron, a precizat Sandra Ciesek, virusolog la laboratorul din Frankfurt.

Cele două companii Pfizer/BioNTech cred că persoanele vaccinate pot fi protejate împotriva formelor severe ale bolii. Primele studii despre efectele variantei Omicron confirmă că este cea mai contagioasă dintre cele cinci tulpini și are și cele mai multe mutații, dar formele de boală sunt mai ușoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...