REPORTAJ

Petreceri ca în vremurile bune în Centrul Vechi din Capitală. Bucureştenii nu au mai ţinut cont de nimic. „Există un risc”

Andrei Cezar 05.06.2021, 17:08

Odată cu relaxarea mai multor restricții de la 1 iunie, mii de tineri au petrecut vineri seara în Centrul Vechi al Capitalei exact ca în vremurile bune. Deși activitatea cluburilor și discotecilor este permisă doar până la ora 24:00, multe dintre ele au rămas deschise și după miezul nopții. În interiorul acestora nu a putut fi vorba de distanțare, purtarea măștilor de protecție, sau verificarea participanților dacă sunt sau nu vaccinați. Specialiștii sunt de părere că în acest context există riscul ca numărul de cazuri să crească din nou după un anumit interval de timp.

Petreceri ca în vremurile bune în Centrul Vechi al Capitalei, odată cu relaxarea măsurilor

Este trecut de ora 23:00, iar în Centrul Vechi nu poți să arunci un ac. Toate străduțele sunt împânzite de tineri dornici de distracție, iar din dreptul fiecărui local boxele răsună puternic, astfel încât nu înțelegi mare lucru din muzica pe care o asculți. Pare un Centru Vechi și mai efervescent ca înainte de pandemie, semn că odată cu relaxarea măsurilor oamenii s-au descătușat, fără a mai ține cont că în continuare există anumite restricții.

Mulțimea pestriță de petrecăreți se mută dintr-un club în altul pentru a fi sigură că nu ratează nici o clipă de distracție. Atât pe terasele localurilor, cât și în interiorul acestora, oamenii dansează umăr la umăr neobosiți, încercând parcă să își consume energia acumulată în peste un an de restricții.

Omul cu ”liniuța”

Din loc în loc, artiști stradali și florărese cu trandafiri roșii încearcă să câștige un ban mai mult sau mai puțin cinstit. La un moment dat, în fața unui club, un tânăr cu privirea confuză mă întreabă direct: ”Ai și tu o liniuță, bro?”. L-am întrebat în treacăt la ce se referă, iar el mi-a răspuns că ”știi tu”. Mi-am văzut de drum, dar tânărul nu s-a lăsat cu una cu două. I-am mai spus încă o dată categoric că nu am ceea ce caută, așa că a renunțat. Mi-am dat seama, astfel, că infracționalitatea a crescut din nou pe străduțele din centrul Micului Paris.

Am intrat în fiecare local în care se putea intra. Toate erau pline ochi, însă în niciunul dintre ele nu am văzut ca persoanele care intră să fie verificate dacă sunt sau nu vaccinate, deși acest lucru este indicat în hotărârea de guvern adoptată pe 28 mai. Potrivit actului normativ, barurile, cluburile și discotecile, au fost redeschise de la 1 iunie în intervalul 05:00 – 24:00 , la 50% din capacitate, doar pentru persoanele care au fost vaccinate cu ambele doze.

  • (1) Se propune permiterea desfășurării activității în baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, în intervalul orar 5:00-24:00, începând cu data de 01.06.2021, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
  • (2) Participarea la activitățile prevăzute la alin. (1), este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Centrul Vechi, plin de tineri cu chef de distractie
Centrul Vechi, plin de tineri cu chef de distractie

La club sau la botez?

Nici ora de închidere nu a fost respectată de toți patronii de cluburi. În timp ce unii au închis la 24:00, mulți au preferat să continue distracția și după miezul nopții. La intrare, un bodyguard întreabă în glumă o tânără care vrea să intre împreună cu prietenii ei în local: ”Ești la botez? Da, sau nu?”. Nelămurită, aceasta îi răspunde că vrea doar ”să bea un shot” și să danseze. Agentul de pază îi răspunde la rândul lui: ”Bine, hai, intră dacă ai venit la botez.”

Potrivit unei modificări aduse hotărârii privind prelungirea stării de alertă, guvernul a stabilit ca nunțile și botezurile să se poată desfășura până la ora 02:00. Numărul de persoane rămâne neschimbat: 50 în cazul evenimentelor organizate în interior și 70 în cazul celor organizate la exterior.

  • (1) Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată în cadrul evenimentelor private (nunți, botezuri), să fie permisă până la ora 02,00.

În zona de Nord a orașului, în schimb, acolo unde sunt amplasate cuburile de fițe (în parcul Herăstrău), localurile erau pustii după ora 24:00. Pe aleile sale nu puteai vedea decât tineri pe trotinete electrice, câțiva oameni așezați pe bănci și un… arici simpatic care își căuta cuibul.

Centrul Vechi, plin de tineri cu chef de distractie
Centrul Vechi, plin de tineri cu chef de distractie

Dr. Adrian Marinescu: ”Euforia relaxării ne face să sărim peste etape”

În contextul nerespectării anumitor măsuri, medicii atrag atenția asupra unui fenomen care s-ar putea întâmpla din nou: creșterea numărului de cazuri.

”Sigur că există risc. Eu am spus mereu în felul următor. Ce ne trebuie nouă acum este calea de mijloc. Este logic să fie măsuri de relaxare. Noi toți le-am așteptat de un an și patru luni. Dar cred că lucrurile ar trebui să se întâmple treptat. Da, nu purtăm mască în spațiu deschis pentru că , într-adevăr riscul este mic. Putem să mergem la restaurant în interior, puteam și înainte, dar acum cu atât mai mult. Numai că de aici și până la situația în care ne aglomerăm într-un club unde nu există nicio distanțare, unde sunt intervale lungi de timp în care interacționăm, e clar că există risc. Nu înseamnă că nu vom putea face aceste lucruri, dar cred că este puțin cam devreme. Cred că ar trebui întâi să vedem pulsul evenimentelor și apoi să ajungem la relaxarea totală, să o numim așa.”, a declarat pentru Impact.ro medicul infecționist Adrian Marinescu.

Specialistul este de părere că ”euforia relaxării face în așa fel încât să sărim peste etape”, de aceea ne recomandă să ”ne mai protejăm o perioadă”, pentru a putea vorbi ulterior de o relaxare totală.

Urmăriți Impact.ro și pe