SPECIAL

Petrecerea de la miezul nopţii de Revelion se mută în miezul zilei. Proprietarii de hoteluri și restaurante din România fac orice pentru clienţi

Alexandru Catalan 03.12.2021, 15:43
Petrecerea de la miezul nopţii de Revelion se mută în miezul zilei. Proprietarii de hoteluri și restaurante din România fac orice pentru clienţi

Proprietarii de hoteluri și restaurante din România iau în calcul variantele cele mai pesimiste din cauza tulpinei Omicron și par pregătiți să inoveze tradițiile legate de perioada sărbătorilor de final de an.

Petrecerea de Revelion se mută la miezul zilei

Proprietarii de hoteluri și restaurante din România nu par a-și face nici pentru sfârșitul anului 2021 visuri mărețe pentru perioada tradițională a sărbătorilor de iarnă, una care în anii precedenți era marcată în mod special de mulți dintre români. Apariția noii tulpine de COVID, Omicron, a risipit și ultimele speranțe ale unei posibile întoarceri la „normalitatea” de acum doi ani, înainte ca actuala pandemie să dea peste cap o lume întreagă.

„Am sperat cu toții că lucrurile vor evolua în bine. Mai mult, luasem legătura cu autoritățile noastre și le cerusem acestora relaxarea măsurilor restrictive ce au funcționat în această toamnă, în condițiile în care ne-am confruntat cu efectele celui de-al patrulea val al pandemiei. Și am crezut, la un moment dat, vă spun cu toată sinceritatea, că avem o șansă foarte bună ca să se producă o anume relaxare. Acceptasem inclusiv ipoteza în care statul putea relua oricând aplicarea acelor măsuri dure, dacă situația urma să impună acea lucru. Cum situația s-a relaxat la noi din perspectiva numărului zilnic de infectări, am crezut că vom respira altfel, de sărbătorile din acest an. Dar n-a fost să fie!”, a declarat pentru impact.ro Dragoș Petrescu, secretarul general al Patronatului Restaurantelor și Hotelurilor din România, HORA.

Petrecerea de Revelion se muta la miezul zilei
Petrecerea de Revelion se muta la miezul zilei

Sărbătorile de Crăciun și Revelion, asemănătoare cu cele din 2021

El se arată extrem de pesimist în prezent, din cauza informațiilor legate identificarea și rășpândirea  noii tulpini, Omicorn, care îngrijorează guverne și populații, deopotrivă. ”Aveam speranțe înainte de povestea asta cu Omicron. Acum însă, nu!

Chiar dacă decizia în sine a autorităților va sosi abia în jurul datei de 10 decembrie, nu văd posibilă relaxarea la care ne gândeam noi. Așa că va trebui să acceptăm că sărbătorile de Crăciun și Revelion 2021 nu vor fi cu mult diferite față de cele de anul trecut! Poate să vedem sclipirile unei alte luminițe prin martie 2022”, adaugă patronul lanțului de restaurante City Grill.

Ora de închidere, principalul impediment

Dragoș Petrescu spune că principalul impediment pentru antreprenorii din acest acest domeniu rămâne ora de închidere, stabilită în prezent zilnic la 21.00. „Interdicția asta legată de ora 21.00 e principalul obstacol. E mai mare decât acela legat de procentul de ocupare din capacitatea unui hotel, după mine. Fiindcă îți taie cheful de tot și de toate. Așa că va trebui să încercăm să fim inventivi. Cine știe, poate vom organiza și noi petreceri de Revelion pe timp de zi, după modelul celor din Mykonos?! De ce să nu organizăm petreceri de Revelion între orele 14.00 și 21.00”, mai susține secretarul general al HORA.

În această vară, patronii de restaurante și cluburi din insula grecească Mykonos s-au confruntat cu o situație ieșită din comun. Cunoscută de mai bine de un secol drept insula petrecerilor pentru cei bogaţi, Mykonos este și pare a fi rămas una dintre cele mai populare destinaţii turistice elene, reuşind să atragă peste un milion de vizitatori în sezonul de vară. Printre obişnuiţii insulei Mykonos se numără constant vedete de la Hollywood, modele, dar şi sportivi celebri.

Numai că la începutul lunii iulie 2021, în plin sezon estival, cu cele mai mari încasări de peste an, Ministerul pentru Protecţie Civilă din Grecia a anunţat că interzice muzica pe întreaga insulă pe tot parcursul zilei, dar și circulația oamenilor în perioada nopţii, între orele 01:00 şi 06:00, cu excepția persoanelor care se duceau sau se întorceau de la muncă, sau a celor care aveau urgenţe medicale. Se pare că în ciuda acestor restricții insula a reușit să-și păstreze aproape intactă popularitatea, rezistând cu brio măsurile nepopulare aplicate de către autorități până la finele lunii iulie, din cauza apariției unui nou focar local de COVID-19.

Urmăriți Impact.ro și pe