Petre Roman împlineşte 76 de ani. Cum şi-a cunoscut fostul premier actuala soţie

Andra Daoud 22.07.2022, 07:00

Petre Roman împlineşte 76 de ani vineri, 22 iulie. Fostul premier al României postdecembriste s-a retras din politică în urmă cu mai mulți ani și s-a dedicat carierei didactice. În prezent, Petre Roman locuiește mai mult în Elveția, acolo unde este președinte al Universității din Geneva, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din Europa. Fostul politician stă acolo alături de actuala lui soție, Silvia Chifiriuc, și de fiul lor.

Petre Roman împlineşte 76 de ani

Petre Roman își aniversează astăzi, 22 iulie, ziua de naștere. Cel care a ocupat funcția de premier imediat după căderea regimului comunist în România stă în prezent mai mult la Geneva, acolo unde are o funcție importantă în cadrul Universității. Petre Roman s-a făcut remarcat în cariera universitară și înainte de 1989, fiind specialist în fizica fluidelor și poluarea mediului. În 1968 devenea asistent la Facultatea de Energetică de la Institutul Politehnic, urcând apoi în ierarhia academică.

În ceea ce privește politica, Petre Roman a devenit prim-ministru în Guvernul provizoriu al României în 1989, după condamnarea și executarea lui Nicolae Ceaușescu. În urma alegerilor din 1990, președintele Ion Iliescu îl propune pentru funcția de premier al României, iar Parlamentul îi acordă votul de încredere. A deținut această funcție până în octombrie 1991. Ulterior, a rămas în politică, ocupând funcția de ministru de Externe și fiind și parlamentar.

După ce a ieșit din politică, Petre Roman a revenit la activitatea universitară, în care se regăsește și în prezent. El recunoaște că nu îl tentează revenirea în politică și că peisajul politic actual nu îl atrage deloc.

„În politica actuală nu mai pot să mă implic, fiindcă ea nu mai seamănă deloc cu ceea ce-mi doream eu în politică. Dacă mă întrebi ce mai este politica acum, pot răspunde: Nu le pasă, dom’ne!”, a spus Petre Roman, în emisiunea lui Denise Rifai.

Petre Roman implineste 76 de ani. Cum si-a cunoscut fostul premier actuala sotie
Petre Roman si sotia sa, Silvia Chifiriuc

Cum și-a cunoscut Petre Roman actuala soție

Pe plan personal, Petre Roman a fost căsătorit cu Mioara Roman, cu care are două fete: Oana și Catinca. Mariajul a durat din 1974 până în 2007, când cei doi s-au despărțit. În 2009, fostul premier s-a recăsătorit. Cea care i-a devenit soție este Silvia Chifiriuc, care i-a dăruit un fiu și cu care este împreună și astăzi.

În ciuda diferenței de vârstă de 25 de ani dintre ei, dragostea a fost mai puternică decât piedicile, iar mariajul lor rezistă de mai bine de un deceniu. Cei doi au fost dintotdeauna discreți cu privire la relația lor, însă din când în când au „dat din casă”. Puțini știu, de exemplu, cum s-au cunoscut cei doi.

Silvia Chifiriuc, actuala soție a lui Petre Roman, a povestit, la un moment dat, că l-a cunoscut pe Petre Roman în avion, în timpul unui zbor. Fostul premier a fost cel care a abordat-o și au rămas împreună până astăzi, când Petre Roman împlineşte 76 de ani.

„Este o potrivire frumoasă între noi. O relație se bazează pe iubire puternică, respect și înțelegere. Când ne-am cunoscut, doar ne-am salutat. M-a impresionat amabilitatea lui și educația pe care a primit-o, este un gentleman. Am avut o discuție scurtă dar mi-a transmis multă caldură. Eram la facultate când l-am cunoscut. A fost o perioadă superbă. Cineva de Sus mi-a dat să trăiesc altceva, la o intensitate superbă. În avion, după o oră de zbor, a încercat să mă cunoască, mi-a zis să stau lângă el.”, a povestit în trecut Silvia Chifiriuc.

Nu a fost însă dragoste la prima vedere, iar relația lor a început mult mai târziu. Atât Petre Roman, cât și Silvia Chifiriuc erau într-o relație atunci când s-au întâlnit pentru prima dată și abia după ceva timp au putut fi împreună.

 

Urmăriți Impact.ro și pe