EXCLUSIV

Petre Geambașu, totul despre ultima seară din viața lui Aurelian Andreescu: „Am cântat împreună două piese. Știam că e bolnav și că nu mai bea alcool de șase luni”. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 15.02.2023, 17:58
Petre Geambașu, totul despre ultima seară din viața lui Aurelian Andreescu: „Am cântat împreună două piese. Știam că e bolnav și că nu mai bea alcool de șase luni”. EXCLUSIV

În urma declarațiilor făcute de Călin Geambașu, pe data 8 februarie, în care preciza că celebrul lui tată ar fi putut să îl salveze pe Aurelian Andreescu, în ultima noapte a vieții lui, și să îl țină departe de alcool, reporterii Impact.ro l-au contactat pe Petre Geambașu. Artistul a dorit să facă unele precizări, care, în instanță, pot fi susținute de alți cinci martori.

Ultima seară din viața lui Aurelian Andreescu

Petre Geambașu ne-a povestit, în exclusivitate pentru Impact.ro, ce s-a întâmplat, pe 22 iulie 1986, la Restaurantul Perla Mării, din Eforie Nord, unde l-a întâlnit pentru ultima oară pe regretatul Aurelian Andreescu, bolnav de ciroză, și unde au cântat împreună două piese, cu mare succes la public.

Petre Geambașu a dorit să mai precizeze că, la acea dată, fiul lui, Călin Geambașu, care a susținut cele de mai sus, avea doar 9 ani și jumătate, și se afla cu bunica lui la hotel.

Ce s-a întâmplat în seara de 22 iulie 1986

Petre Geambașu ne-a povestit, exclusiv pentru Impact.ro, despre seara în care l-a văzut pentru ultima oară pe Aurelian Andreescu, care suferea de o boală gravă, ciroză. Petre Geambașu ne-a spus că nu au stat împreună la masă, ci că doar au avut un scurt moment artistic, în care cei prezenți le-au aplaudat prestația muzicală:

„Există 5 membri ai orchestrei mele de atunci, care au fost martorii desfășurării lucrurilor, care pot confirma cu tot ceea ce este legat de momentul sosirii lui Aurelian Andreescu și momentul plecării sale, la Grădina – Restaurant Perla Mării din Eforie Nord. S-a petrecut totul în intervalul de 45 de minute, atât cât a ținut o repriză de dans prezentată de noi.

Cu Aurelian Andreescu nu am avut vreme nici măcar să schimbăm câteva vorbe. În timpul desfășurării unei reprize de dans, de 45 minute, am observat de pe scenă intrarea în Grădina Perla Mării a lui Aurelian Andreescu, însoțit și sprijinit serios de un bărbat înalt.

S-au așezat la o masă iar eu, după circa 10 minute, am trimis unul dintre membrii orchestrei (trompetistul), care nu avea de cântat în acel moment, ca să-l invite pe Aurelian Andreescu la scenă și să prezinte publicului una-două piese.

Știam că este bolnav, că la Restaurantul Bulevard, din București, unde era colaborator, cânta șezând pe un scaun și că nu mai bea alcool de 6 luni. M-am așezat cu el pe treptele scenei în șezut, ca și când așa ar fi fost regia, și am cântat împreună două piese foarte cunoscute: „Blue Spanish Eyes” și „I Just Called To Say I Love You”.

Lumea a aplaudat, l-am sprijinit să se ridice, domnul cu care venise l-a preluat și s-au întors la masă. Au mai stat câteva minute, au făcut cu mâna gestul de „La revedere!” și au plecat. Noi am mai cântat 2-3 melodii și am făcut pauză. Totul s-a petrecut pe parcursul unei reprize muzicale: „A sosit – a cântat -a plecat!”.

Aurelian Andreescu

Cine l-a anunțat a doua zi dimineață pe Petre Geambașu că Aurelian Andreescu a încetat din viață

Petre Geambașu a primit vestea morții lui Aurelian Andreescu a doua zi, dimineață, de la recepționera Hotelului Bran:

„Am coborât să merg la plajă și, în momentul predării cheii de la cameră, la Recepție, după obișnuitele urări de bună dimineața, recepționera, cu o privire ușor îngrijorată, m-a întrebat: „Știți ce s-a întâmplat aseară, nu?”. Eu m-am uitat nedumerit, iar ea a continuat: „Aurelian Andreescu a murit !”. Deci, așa s-au petrecut lucrurile…”

Aurelian Andreescu a murit la doar 44 de ani

Aurelian Andreescu a încetat din viață la doar 44 de ani. Într-un interviu acordat Revistei „Flacăra”, cu puțin timp înainte de a înceta din viață, Aurelian declara că a fost un mare timid:

„Eram împreună cu nişte prieteni la Pescăruş şi ne amuzam cântând odată cu orchestra. M-a remarcat chitaristul Gaby Mezei. Se pare că i-am plăcut, de vreme ce m-a invitat a doua zi la Electrecord. Am păşit cu dreptul. Din clipa aceea, viaţa mea s-a împletit cu muzica uşoară, definitiv şi irevocabil.

Aşa se schimbă destinul omului în nici 24 de ore…La început mi-a fost greu. Sunt un mare emotiv. Ea, emotivitatea, bat-o vina, mi-a adus şi necazuri, dar şi bucurii… Nu ştiu dacă se poate numi moştenire, dar părinţii mei erau muzicali. Formam un trio cunoscut în tot cartierul, mai ales prin colinde”.

Marele artist cu voce de aur a lăsat în urmă piese de neuitat, precum „Copacul”, „Fluierând pe stradă”, „Oameni”, „Tu eşti primăvara mea”, „Un fluture şi-o pasăre”, „Vreau numai soare”…

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...