EXCLUSIV

Ultima melodie a lui Aurelian Andreescu. Mărturia lui Petre Geambașu, ultimul om care l-a văzut pe scenă. „Știam că nu mai poate sta în picioare”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 14.05.2022, 13:58
Ultima melodie a lui Aurelian Andreescu. Mărturia lui Petre Geambașu, ultimul om care l-a văzut pe scenă. „Știam că nu mai poate sta în picioare”. EXCLUSIV

Aurelian Andreescu, unul dintre cei mai apreciați soliști români de muzică ușoară din toate timpurile, ar fi împlinit în prima jumătate a lunii mai 80 de ani. Asta dacă nu s-ar fi stins atât de repede, la 22 iulie 1986, la doar 44 de ani. Petre Geambașu, unul dintre apropiații săi, a povestit pentru impact.ro, cum a cântat ultimele două melodii alături de Aurelian Andreescu, cu doar câteva ore înainte de moartea solistului.

Petre Geambașu, mărturie despre ultima melodie a lui Aurelian Andreescu

Petre Geambașu și trupa sa sunt cei din urmă muzicieni care l-au putut urmări pe scenă, cu puțin înainte de a muri, în iulie 1986.

„Era în mijlocul verii și ne aflam pe litoral, la Eforie Nord. Cântam alături de trupa mea la ‘Perla Mării’, un restaurant frecventat de multă lume, cu o grădină splendidă. Era plin și în seara aia. La un moment dat, l-am văzut că intră pe Aurelian Andreescu. Se deplasa greu, fiind sprijinit de un alt bărbat, pe care nu cred că l-am cunoscut vreodată.

În cele din urmă, au reușit să găsească o masă liberă! Surprins de prezența acestuia, am anunțat publicul că printre noi se află și interpretul Aurelian Andreescu. Anunțul meu a fost primit cu aplauze, ba chiar mulți dintre comeseni s-au ridicat în picioare, continuând să-l aplaude. S-a ridicat și el, pentru a mulțumi!”, își începe Petre Geambașu, confesiunile cu totul aparte din acea seară.

Petre Geambașu, despre ultima melodie a lui Aurelian Andreescu
Aurelian Andreescu, celebru pentru interpretarea piesei „Copacul”

El spune că la un moment dat a avut ideea de a-l invita pe Aurelian Andreescu să cânte alături de el și formația sa. Iar Andreescu a acceptat, deși, din nou s-a deplasat cu greutate spre scenă, în ciuda faptului că distanța dintre aceasta și masa la care se afla nu era prea mare.

Aurelian Andreescu cânta așezat în ultima perioadă a vieții sale

„A ajuns lângă noi, ne-a salutat și s-a așezat. Știam că nu mai poate sta în picioare, că boala teribilă de care suferea îl marcase de o vreme bună.  Nici să cânte nu știu dacă îi ardea, dar a încercat să fie, din nou, amabil. De fapt, în ultima vreme cânta șezând. Nu voi uita niciodată acele minute. Am cântat împreună ‘Blue spring eyes’, apoi el și toboșarul formației mele au cântat ‘I just called to say I love you!’.

O melodie la mare căutare căutare în epocă. De fapt, el nu prea a cântat! Nu putea! A avut toată bunăvoința, dar puterile îl lăsaseră, se pare! Melodiile le-am susținut mai degrabă eu și toboșarul meu! Dar cine a băgat de seamă?!”, a mai spus Petre Geambașu.

Petre Geambașu, despre ultima melodie a lui Aurelian Andreescu
Petre Geambașu păstrează la loc de cinste printre amintirile sale ultima întâlnire cu Aurelian Andreescu

La final, Aurelian Andreescu s-a retras la masa sa și nu după mult timp, ne încredințează același Petre Geambașu, 78 de ani, s-a ridicat de la masă, tot cu greutatea unui om bolnav, luându-și la revedere de la oamenii prezenți înainte de a părăsi grădina restaurantului.

„Acestea au fost ultimele mele amintiri cu Aurelian Andreescu. A doua zi, dis de dimineață, am ieșit la plajă, cu un prosop și minimul necesar. Iar recepționera m-a oprit, marcată de știrea teribilă a morții acestuia. M-a întrebat dacă am aflat teribila veste, iar eu am întrebat-o senin despre ce vorbește. Așa am aflat că Andreescu se cazase cu o seară înainte în același hotel cu mine, venind să-și însoțească soția în turneu.

Mariella, soția sa, era balerină în trupa Teatrului Constantin Tănase. A aflat că eram cazat acolo, a întrebat recepționera unde cântam în seara respective și a venit special să-și ia rămas bun, cum îmi place să cred și astăzi, după atâta amar de vreme!”, ne-a povestit cu multă emoție în glas același Petre Geambașu.

El l-a descris pe fostul său coleg de scenă ca fiind „extrem de spontan și de haios”.

„Aurelian Andreescu avea însă un tip de umor teribil. Era și foarte caustic când voia. Îmi amintesc că o dată, o colegă de scenă, nu-i voi spune numele, a venit în culise direct la el, tam-nesam, întrebându-l ce părere are despre prestația sa. Iar Andreescu a fost extrem de direct: ‘Ai cântat ca o cizmă!’. Femeia nu a mai spus nimic și a dispărut la fel de surprinzător cum venise! Nu știa că e modul lui aparte de a-și încuraja colegii, de a face deseori haz de necaz, fiindcă meseria asta nu e deloc ușoară!”

Urmăriți Impact.ro și pe