Peste 300 de copii au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu în doar 24 de ore. Avertismentul medicilor pentru această perioadă

Ana Anitoiu 07.04.2022, 11:32
Peste 300 de copii au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu în doar 24 de ore. Avertismentul medicilor pentru această perioadă

Peste 300 de copii au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu din București în doar 24 de ore. Medicii au dezvăluit care sunt cauzele și au emis un avertisment pentru părinți în această perioadă în care purtarea măștilor de protecție nu mai este obligatorie în România, în urma ridicării restricțiilor.

Motivul pentru care au ajuns foarte mulți copii la Spitalul Grigore Alexandrescu

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu” din București, doctorul Raluca Alexandru, a explicat că la Unitatea de Primiri Urgenţe vin peste 300 de cazuri pe zi, ba chiar 350 într-o singură gardă.

Dintre aceste cazuri, aproape 200 sunt pediatrice. În general, copiii ajung cu viroze respiratorii, viroze digestive, gripă, rotavirus şi COVID-19, care nu a dispărut. Însă, dintre toate cauzele, pe primul loc se află gripa, iar pe cel de-al doilea enterovirozele. Cei mai mulți copii nu sunt vaccinați împotriva gripei.

„Avem saloane speciale de gripă, saloane speciale de enteroviroze, acestea sunt predominante. La gripă pot apărea pneumoniile, iar în cazul rotavirusului sunt aceste deshidratări, o stare generală alterată şi este nevoie de perfuzii şi tratament injectabil”, a spus doctorul Raluca Alexandru, potrivit news.ro.

Medicul a precizat că până la ridicarea restricțiilor, măștile de protecție și distanțarea au adus protecție și împotriva altor virusuri, nu doar împotriva infectării cu noul coronavirus.

Peste 300 de copii au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu in doar 24 de ore
Gripa, pe primul loc printre cauzele pentru care multi copii au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu. Foto: pexels.com

Medicii, avertisment referitor la copii

Medicii i-au avertizat pe părinții din România că tratamentul pentru toate aceste afecțiuni nu trebuie să fie luat după ureche. Doctorii recomandă ca părinții să se adreseze medicului de familie sau medicului pediatru pentru prescrierea unui tratament.

Medicul Gindrovel Dumitra, coordatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, a explicat că într-un sezon obişnuit, vaccinarea împotriva gripei trebuie să fie făcută după data de 15 octombrie. Ca să fie eficientă, imunizarea trebuie să aibă loc cu două săptămâni înainte de a începe sezonul gripal.

Însă, conform medicului, anul acesta sezonul gripal este atipic, în contextul regulilor de protecție pe care le-au respectat românii până la ridicarea restricțiilor. Doctorul a precizat că încă nu este târziu ca oamenii să se vaccineze, deoarece abia au început să apară tot mai multe cazuri de gripă, mai ales gripă de tip A.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, până la data de 27 martie s-au vaccinat antigripal cu ser asigurat de stat aproximativ 1,5 milioane de români. Instituția a precizat că a cumpărat până acum pentru imunizarea gratuită a populaţiei două milioane de doze de vaccin împotriva gripei.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...