Persoanele testate cu COVID trebuie să stea în izolare. Alexandru Rafila, despre purtarea măştii

Dumitrică Roxana 26.07.2022, 18:40
Persoanele testate cu COVID trebuie să stea în izolare. Alexandru Rafila, despre purtarea măştii

Numărul cazurilor de Covid creşte alarmant, de la o zi la alta. Persoanele testate cu COVID trebuie să stea în izolare, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Dacă rezultă pozitivi, trebuie să se izoleze, iar medicul de familie poate da concediu medical pentru 5 zile.

Ce se va întâmpla cu persoanele care iau covid-19

Întrebat, de asemenea, despre eventualitatea reintroducerii obligativității măștii de protecție, Rafila a spus că nu poate fi reintrodusă, iar controlul este greu. El a recomandat populaţiei să poarte mască de protecţie în spaţiile închise aglomerate şi în mijloacele de transport în comun pentru a limita răspândirea bolii.

”Introducerea obligativității s-ar putea să nu dea rezultatele scontate dintr-un motiv foarte simplu: masca, chiar dacă este purtată, dacă este purtată incorect este inutilă” a spus ministrul.

Peste 12.000 de cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore. Este cel mai mare bilanț din ultimele peste cinci luni – în 22 februarie se înregistraseră 14.000 de îmbolnăviri. Alexandru Rafila a mai declarat că, potrivit estimărilor, săptămâna viitoare se vor înregistra, în total, 70.000 de îmbolnăviri, adică în jur de 10.000 de cazuri pe zi.

Cum se manifestă noua tulpină

Această subvariantă BA.5 a Omicron este mai contagioasă, însă datele existente spun că nu vine cu severitate, cu un impact mai mare asupra organismului infectat.

Un singur element este nou: faptul că determină o reactivitate a anticorpilor mai scăzută, de unde vedem și din ce în ce mai multe cazuri de reinfectări. Oameni care s-au infectat în trecutul apropiat nu au dobândit o imunitate suficient de mare ca urmare a trecerii prin boală și atunci se pot îmbolnăvi.

Deşi avem o protecție, aceasta este mai mică decât cea pe care o câștigam prin trecerea prin boală în trecut, cu alte variante ale coronavirusului.

Acum, în spitale, din fericire, nu sunt foarte mulți pacienți. Este important ca populația să înțeleagă că pericolul nu a trecut și să participe de bună voie la acest efort de oprire sau reducere a transmiterii a noii tulpini.

Urmăriți Impact.ro și pe