Care sunt simptomele observate de specialiști la noile îmbolnăviri de Covid-19. Medic ATI: „Durerea de gât nu mai este atât de frecventă”

Badea Violeta 19.07.2022, 15:29
Care sunt simptomele observate de specialiști la noile îmbolnăviri de Covid-19. Medic ATI: „Durerea de gât nu mai este atât de frecventă”

În ultima perioadă, cazurile noi de Covid-19 au explodat în țara noastră. Dacă ieri, 18 iulie, se înregistrau 3.288 cazuri, astăzi, 19 iulie, s-a ajuns la 7.658. Acum, medicii vin cu mai multe informații despre actualele variante ale virusului SARS-CoV-2. Potrivit acestora, simptomatologia s-a schimbat foarte mult față de începuturile pandemiei.

Care sunt noile simptomele Covid-19

Nu mai e niciun secret că virusul SARS-CoV-2 a suferit nenumărate mutatii, de la începutul pandemiei și până acum, iar simptomatologia s-a modificat între timp.

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a explicat că o persoană poate avea Covid-19 și fără a prezenta durere în gât. Însă, cei mai mulți dintre cei care ajung la spital prezintă febră, durere de cap și dureri musculare.

„Variantele de după Omicron, cele pe care le avem în prezent, s-au schimbat și mai mult în simptomatologie. Durerea de gât nu mai este atât de frecventă, însă febra, durerea de cap, durerile musculare se pare că sunt simptome mai asociate acestor noi variante virale.

Ceea ce în schimb am pierdut, am pierdut acele simptome asociate gustului și mirosului. Astăzi, variantele circulante nu mai produc decât în cazuri extrem de rare pierderea gustului sau a mirosului”, a declarat Radu Țincu la B1 TV.

Radu Tincu, despre noile simptome Covid 1
Radu Tincu, despre noile simptome Covid 1

„În acest nou val avem o creștere a prezentărilor în spitale”

Potrivit lui Radu Țincu, cei mai expuși îmbolnăvirii cu Covid-19 rămân persoanele vârstnice, cu comorbidități. Însă, medicul precizează că s-au internat în Terapie Intensivă și tineri de 29-30 de ani, fără niciun fel de boală cronică.

„Într-adevăr, cei mai mulți care au venit și s-au internat în Terapie Intensivă în valul Delta, spre exemplu, au fost tot persoanele vârstnice, cu comorbidități, însă am avut neșansa să vedem și tineri de 29-30 de ani, fără niciun fel de boală cronică, care au dezvoltat o bronhopneumonie virală severă, care să necesite intubație și ventilație mecanică”, a spus Radu Țincu.

„Surprinzător este că deja în acest nou val avem o creștere a prezentărilor în spitale. Sunt foarte mulți oameni deja pozitivi care au nevoie de îngrijiri medicale în camerele de gardă ale spitalelor, ceea ce ne arată, chiar și aceste variante mai puțin severe derivate din Omicron pot să destabilizeze un pacient care are anumite boli cronice. În acest moment, recomandarea este ca persoanele de peste 60 de ani, cu boli cronice, să fie extrem de prudente în a evita îmbolnăvirea chiar și cu variantele actuale”, a mai adăugat medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...