Perseide 2021. Ce sunt și când se poate vedea ploaia de stele spectaculoasă

Iancu Andreea 10.08.2021, 13:35
Perseide 2021. Ce sunt și când se poate vedea ploaia de stele spectaculoasă

Un adevărat spectacol celest va putea fi admirat de către locuitorii României în zilele ce urmează. Specialiștii promit că ploaia de stele, cunoscute sub numele de „Perseide” va fi una spectaculoasă în 2021. Aceștia au anunțat că vom putea admira aproximativ 50-60 de stele căzătoare într-o singură oră. De asemenea, reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” au oferit explicații despre originea și modul în care se formează celebrele stele căzătoare, care urmează să inunde cerul în această săptămână.

Perseide 2021. Când putem admira ploaia de stele în România

O priveliște impresionantă urmează să aibă loc în următoarele zile, când cerul României va începe să fie inundat de stele căzătoare, cunoscute drept Perseide. Acestea vor fi vizibile dacă cerul se va păstra senin. Cu toate acestea, cel mai bun loc din care se pot admira este în afara orașului, acolo unde luminile stradale nu incomodează spectacolul de pe cer. Căderea de Perseide din 2021 va fi vizibilă cu ochiul liber din toate zonele țării, după miezul nopții, până spre dimineață, între 12 și 13 august. Curentul de meteori va fi unul impresionant, după cum susțin reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, care au anunțat 50-60 de stele căzătoare pe oră.

Priviți minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceți o mică pauză și reluați observațiile. Nu prea contează în ce direcție priviți, cât timp nu vă uitați în Pământ sau la telefon, susțin, cu o ușoară ironie, specialiștii.

Când poate fi admirat spectacolul de Perseide în 2021, pe cerul din România
Cerul nopții dintre 12 și 13 august va fi inundat de Perseide

Ce sunt, de fapt, stelele căzătoare

Cu toții am observat măcar o dată în viață o linie luminoasă pe cerul nopții, mai cu seamă atunci când petreceam vacanțele în afara orașului, la bunici. În timp ce fenomenul astronomic este înconjurat de o mulțime de superstiții, acesta se bazează, în realitate, pe elemente din spațiul din afara atmosferei Pământului. Practic, o particulă de mai puțin de un milimetru în diametru va pătrunde în atmosfera terestră și va începe să ardă, lăsând în urmă o dâră luminoasă.

Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit, au mai explicat reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, potrivit mediafax.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...