Permis auto reținut în Bulgaria: ce proceduri sunt necesare pentru recuperarea acestui document și cum se plătește amenda

Bogdan Bârliga 27.06.2022, 12:22
Permis auto reținut în Bulgaria: ce proceduri sunt necesare pentru recuperarea acestui document și cum se plătește amenda

Suntem în sezonul vacanțelor și foarte mulți români aleg să folosească mașina personală pentru deplasările spre Bulgaria sau Grecia.

E bine să știm înainte să plecăm la drum regulile și condițiile de circulație din țările menționate pentru că astfel putem evita situațiile neplăcute.

Nu intra în Bulgaria fără să plătești vinieta

În primul rând înainte să planifici o vacanță în Bulgaria sau tranzitarea acestei țări spre Grecia e bine să începi cu achiziția taxei de drum.

În Bulgaria se aplică sistemul de plată a vinietei electronice pentru autovehiculele cu o masă totală admisibilă mai mică de 3,5 tone.

Vinieta electronică trebuie cumpărată cel mai târziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei și din acest motiv ar fi bine să fie achiziționată înainte.

Șoferii pot să aleagă următoarele perioade de valablitate pentru vinietă atunci când merg în Bulgaria: doar pentru un week-end ( 10 leva), o săptămână ( 15 leva), o lună ( 30 leva), trei luni ( 54 leva) sau un an ( 97 leva).

Dacă un șofer din România este depistat fără vinietă în Bulgaria trebuie să știe că va plăti o taxă compensatorie. Aceasta se achită la fața locului în momentul controlului, numai cu card bancar de debit sau credit, iar pentru un autoturism taxa compensatorie este 70 leva.

Cum procedăm dacă permisul de conducere a fost reținut

Șoferii români trebuie să aibă asupra lor permisul de conducere românesc aflat în termen de valabilitate pe tot timpul călătoriei pe teritoriul bulgar.

Nu se recomandă conducerea unui autovehicul pe teritoriul Bulgariei în situația în care șoferul deține o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere.

În astfel de cazuri, certificatul de înmatriculare al mijlocului de transport și plăcuțele de înmatriculare sunt reținute de autoritățile de poliție bulgare până la soluționarea verificărilor privind dreptul și capacitatea juridică a șoferului de a conduce pe drumurile publice, perioadă de timp ce poate ajunge până la 72 de ore.

Amenda se plătește doar la POS

În cazul în care vă este reţinut permisul de conducere, la solicitarea agentului constatator, aveţi obligaţia de a îl însoți la secţia de poliție, unde veţi lua act de condiţiile în care veţi putea reintra în posesia permisului de conducere, precum şi de cuantumul amenzii.

Amenda se achită fie la sediul secției de poliție (dacă este dotată cu terminal POS), fie la cea mai apropiată bancă sau sucursală bancară.

Permisul va fi transmis către autoritățile emitente din România pe canale diplomatice, dar trebuie să reținem că documentul propriu-zis va ajunge din nou în posesia deținătorului într-un termen de 60-70 de zile.

Procesul verbal trebuie tradus

Poliţia națională are obligaţia de a asigura un translator de limbă română sau limbă de circulaţie internaţională (în general, limba engleză), pentru a facilita comunicarea, numai în cazurile în care cetățenii români sunt autori ai unor contravenții sau infracțiuni.

Legislația bulgară nu prevede obligația ca procesele-verbale de constatare să fie întocmite într-o limbă de circulație internațională.

În cazul în care consideraţi că sunteţi victima unui abuz comis de poliţia bulgară, puteţi contesta procesul-verbal de constatare a contravenţiei în termen de 7 zile, în conformitate cu prevederile legislației naționale.

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...