Vacanță în Bulgaria: ce trebuie să știi dacă mergi cu mașina. Cât costă vinieta și de unde poți să o cumperi

Bogdan Bârliga 21.06.2022, 11:47
Vacanță în Bulgaria: ce trebuie să știi dacă mergi cu mașina. Cât costă vinieta și de unde poți să o cumperi

Foarte mulți români aleg să-și petreacă concediul de vară în Bulgaria sau tranzitează această țară în drum spre Grecia.

Pentru că este o destinație unde ajungem ușor cu mașina trebuie să știm ce reguli impun autotățile bulgare pentru cei care folosesc autoturismul propriu.

Ce valabilitate au vinietele pentru Bulgaria

În Bulgaria se aplică sistemul de plată a vinietei electronice pentru autovehiculele cu o masă totală admisibilă mai mică de 3,5 tone.

În ceea ce privește mijloacele de transport cu masa totală admisă mai mare de 3,5 tone, această categorie de autovehicule este taxată prin sistemul de colectare a taxelor de drum tip e-toll bazata pe distanța parcursă.

Ce este foarte important de reținut: vinieta electronică trebuie cumpărată cel mai târziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei și din acest motiv ar fi bine să fie achiziționată înainte.

Pe de altă parte pentru că a fost introdus sistemul electronic de achiziție nu mai este nevoie să lipim autocolantul pe parbriz.

Cinci perioade de valabilitate pentru vinietă

Șoferii pot să aleagă următoarele perioade de valablitate pentru vinietă atunci când merg în Bulgaria:

  • doar pentru un week-end (e-vinieta de sfârșit de săptămână este valabilă începând cu ziua de vineri, ora 12:00 până în ziua de duminică, ora 23:59)
  • o săptămână
  • o lună
  • trei luni
  • un an

Cât costă vinieta pentru Bulgaria

Rețeaua bulgară de distribuire a vinietei electronice este formată din stații de alimentare cu combustibil (de ex: Petrol AD, Lukoil EOOD, OMV OOD, EKO, Rompetrol, Shell Bulgaria EAD etc.), oficii poștale, sucursale EasyPay sau FastPay și de la alți parteneri comerciali.

Pe lângă acestea la nivel național au fost montate terminale de autotaxare tip bancomat, de unde șoferii pot să își achiziționeze vinieta electronică.

Vinieta pentru Bulgaria poate fi cumpărată și online prin intermediul site-urilor specializate, dar la suma inițială trebuie să adăugăm și comisioanele.

La acest moment prețurile sunt următoarele:

– pentru week-end: 1o leva

– o săptămână: 15 leva

– o lună: 30 leva

– trei luni: 54 leva

– un an: 97 leva

Vinietele pentru Bulgaria pot fi cumpărate și din mai multe stații Petrom din România.

Ce se întâmplă dacă nu avem vinieta

Autoritățile bulgare specializate efectuează controale inopinate în trafic, prin efectuarea de verificări automatizate în sistemul de evidență al vinietelor electronice emise.

Dacă un autovehicul este înregistrat de camerele automate pe un sector de drum supus regimului de taxă fără achitarea prealabilă a acesteia, atunci autovehiculul va fi oprit din circulație până la achitarea taxei compensatorii.

Taxa compensatorie se achită la fața locului în momentul controlului, numai cu card bancar de debit sau credit.

 

Urmăriți Impact.ro și pe