Pericolul uriaş la care ar putea fi expuşi şoferii din România în această iarnă. Avertismentul CNAIR

Beatrice Dumitru 08.12.2021, 17:42
Pericolul uriaş la care ar putea fi expuşi şoferii din România în această iarnă. Avertismentul CNAIR

Șoferii din România ar putea avea de suferit în această iarnă, după avertismentul transmis de reprezentanţii celui mai mare sindicat din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Compania are 7.000 de angajați, dintre care vreo 3.000 lucrează la deszăpezirea drumurilor.

Avertismentul celui mai mare sindicat al CNAIR

Angajaţii companiei naţionale de drumuri deszăpezesc în fiecare iarnă 17.000 kilometri de drumuri naţionale şi 873 kilometri de autostrăzi din toată țara. Potrivit liderilor sindicali, aproximativ 3.000 dintre angajaţii CNAIR lucrează la deszăpezire, dar s-ar putea că anul acesta să nu mai facă acest lucru.

Drumarii amenință că nu vor mai ieși pe teren, dacă nu li se se vor mări salariile, așa cum au solicitat. Este avertismentul transmis de reprezentanţii celui mai mare sindicat din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Sindicaliștii susțin că angajații care dezăpesec drumurile stau în ger, iar uneori rămân izolați în viscol, dar au cele mai mici salarii din companie.

Pericolul uriaş la care ar putea fi expuşi şoferii din România în această iarnă. Avertismentul CNAIR
Drumarii amenință că nu mai deszăpezesc drumurile.

”Salariul minim în C.N.A.I.R. S.A. este de 2.453 lei, motiv pentru care de trei săptămâni, sindicatul a solicitat întâlnirea comisiei de negociere. Banii solicitaţi sunt prevăzuţi în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli, dar se pare că cei din conducerea companiei se eschivează, de teamă de a nu-şi pierde funcţiile. Atât preşedintele Consiliului de Administraţie, Bogdan Pascu cât şi directorul general al companiei, Cristian Ovidiu Cătălin Pistol, încalcă cu bună ştiinţă prevederile Contractului Colectiv de Muncă, neconvocând în termenul prevăzut de contract comisia de negociere. Drumarii sunt hotărâţi să nu mai deszăpezească drumurile în această iarnă, în semn de protest, deoarece nu au primit nici un semn concret de la conducerea C.N.A.I.R. la solicitările de majorări salariale cel puţin în raport cu rata inflaţiei. Acest lucru ar putea duce la un blocaj al economiei naţionale, ceea ce nu ne dorim, şi aşteptăm ca solicitările noastre să nu mai fie ignorate!”, se arată într-un comunicat al sindicatului „Elie Radu”, care reprezintă 4.800 de salariaţi din totalul celor 7.000 de la CNAIR.

Cum va fi iarna 2021-2022 în România

Meteorologii de la AccuWeather au emis prognoza pentru sezonul de iarnă 2021-2022 și estimează o vreme caracteristică zonei de est a Europei, unde se află și România, cu precipitații sub toate formele și cu aer extrem de rece.

Potrivit acestora, aerul rece va domina în lunile ianuarie și februarie, zonele predispuse la temperaturi foarte scăzute şi ninsori puternice fiind Maramureș, Crișana, Moldova şi Transilvania. În zonele de munte, sezonul de schi va fi unul foarte bun.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...