Ca la noi la nimeni. Cum se poate face peste un milion de euro din deszăpezirea drumurilor când nu ninge deloc

Elena Avramescu 15.04.2021, 10:36
Ca la noi la nimeni. Cum se poate face peste un milion de euro din deszăpezirea drumurilor când nu ninge deloc

Peste un milion de euro din deszăpezirea drumurilor. Iarna trecută, deszăpezirea drumurilor din județul Iași a costat iarna trecută circa 6,35 milioane de lei. Această afacere a fost un adevărat dar pentru firma Eky Route SRL, fiind societatea patronată de Ioan Echimov.

Cum se poate face peste un milion de euro din deszăpezirea drumurilor

Într-o iarnă în care nu a nins aproape deloc, societatea a încasat banii printr-o schemă extrem de bine făcută. Astfel că societatea a reulit să încaseze zeci de milioane de euro în ultimii ani din bugetul județului Iași. În acest sens, contractul încheiat pe o perioadă de 2 ani de autoritățile județene a devenit o afacere puțin spus păguboasă pentru ieșeni.

Astfel că una dintre firmele abonate la contractele cu bani publici a pus mâna pe o adevărată avere din banii Consiliului Județean (CJ) Iași de pe urma iernii care abia ce s-a dus. Firma Eky Route SRL, societate gestionată de afaceristul Ioan Echimov, a reușit să pună pe contractul de deszăpezire a drumurilor județene atunci când Maricel Popa era la conducerea instituției.

Suma de 7 milioane de lei a fost pusă în joc pentru contractul din iarna 2020-2021, iar din întreaga sumă Eky Route SRL – Enviro Construct SRL a încasat cu 650 de mii de lei mai puțin. Asta fiindcă au fost calculate zilele în care s-a intervenit pe teren, precum și timpii de așteptare. Astfel, cele două firme au pus mâna pe 1,3 milioane euro de pe urma deszăpezirii desfășirate între 15 noiembrie 2020 și 15 martie 2021.

Cum se poate face peste un milion de euro din deszapezirea drumurilor
Cum se poate face peste un milion de euro din deszapezirea drumurilor

Cu toate acestea, în această perioadă, ninsorile care au căzut peste județul Iași au fost rare, la fel ca și în cazul intervențiile utilajelor de deszăpezire pe drumuri. Însă ceele două firme din asociere au găsit o portiță salvatoare care le-a umplut de bani într-o iarnă în care utilajele aproape că n-au ieșit din baze.

Acest contract a fost încheiat pe decursul a două ierni, în perioada 2020-2021, dar și în 2021-2022. Prin urmare, contractul a însumat valoarea de 14,2 milioane de lei, din care 7 milioane urmau să fie alocați pentru iarna care abia ec s-a dus. Însă, fiind o iarnă ușoară și fără zăpadă, suma pe care urmau să o încaseze Eky Route și Enviro nu trebuia să fie atât de mare. Normal era ca aceste contracte de deszăpezire să arate că se plătesc orele de așteptare și intervențiile pe traseu.

Urmăriți Impact.ro și pe