Pericolul din spatele ofertelor de vacanță reduse. Detaliul la care trebuie să fie atenți turiștii români

Stan Filon 01.06.2022, 15:44
Pericolul din spatele ofertelor de vacanță reduse. Detaliul la care trebuie să fie atenți turiștii români

Românii se dau în vânt după vacanțe ieftine, iar acest lucru s-a văzut recent, când nu mai puțin de 20.000 de români au accesat, în doar trei zile, o ofertă care părea greu de crezut. Aceștia aveau ocazia să plece în Maldive cu prețul unei excursii demne de Eforie Nord. Oferta foarte tentantă i-a făcut pe români să dea năvală, fără a verifica prea multe detalii. Cu toții au descărcat imediat în calculatoarele și telefoanele lor documentul care putea adăposti, de fapt, un cal troian prin care hackerii le puteau fura economiile de-o viață. Din fericire, a fost doar un experiment.

Polițiștii trag un semnal de alarmă legat de pericolul din spatele ofertelor de vacanță reduse

Polițiștii, în colaborare cu experți IT, au vrut să testeze cât de vulnerabili sunt românii în cazul atacurilor venite pe internet, de la hackeri. Concluzia este una îngrijorătoare. Peste 20.000 de români atrași de chilipiruri au accesat oferta falsă lansată de autorități. Mai exact, o vacanță în Maldive, la prețul uneia din Eforie Nord. Din fericire pentru ei, de data aceasta, la celălalt capăt se aflau oamenii legii, nu hackeri.

Dacă era un atac real, telefoanele sau laptopurile şi implicit datele bancare a celor dornici să plece în Maldive cu bani puțini ar fi fost compromise. De data aceasta nu au pierdut nimic, chiar dacă au descărcat oferta periculoasă de vacanță, ci doar au aflat că excursia în Maldive la preţ de Eforie nu există.

Politistii trag un semnal de alarma legat de pericolul din spatele ofertelor de vacanta reduse
Politistii trag un semnal de alarma legat de pericolul din spatele ofertelor de vacanta reduse

Cum să depistăm ofertele frauduloase

„În ceea ce priveşte obiceiurile de securitate online ale românilor, putem spune cu siguranţă că nu stăm mai bine sau mai rău ca alte naţiuni. Să nu uităm că una dintre cele mai bune unelte pentru identificarea mesajelor rău intenţionate este faptul că sunt scrise cu greşeli gramaticale. Asta înseamnă că sunt preluate din alte limbi şi traduse în limba română”, susţine Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Expertul respectiv a spus ce trebuie să facem pentru a ne păstra în siguranță datele din calculatoare sau din telefoanele mobile, astfel încât să nu cădem pradă hackerilor.

„Una dintre concepţiile greşite este că o soluţie de securitate are un singur rol, acela de opri infectarea unui dispozitiv. Dar acest lucru nu mai este valabil de foarte mulţi ani. Soluţiile de securitate din ziua de astăzi sunt mult mai avansate şi oferă o multitudine de servicii care se ocupă de prevenţie. De exemplu, acum este disponibilă gratuit o funcţie care interceptează SMS-urile cu linkuri periculoase şi avertizează potenţiala victimă imediat ce a primit mesajul periculos. Utilizarea soluţiilor de securitate pe orice fel de dispozitiv este prima şi cea mai importantă măsură pe care o poate lua orice individ”, a explicat Silviu Stahie.

Urmăriți Impact.ro și pe