Pericolul care îi așteaptă pe elevi în școli. Semnalul de alarmă tras de Lucian Bode

Beatrice Dumitru 30.08.2022, 12:54
Pericolul care îi așteaptă pe elevi în școli. Semnalul de alarmă tras de Lucian Bode

În fiecare an, școala începe cu probleme. Pe lângă situația manualelor și a școlilor cu toaletele în curte, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode atrage atenția asupra unui alt aspect grav, după ce au fost evaluate 17.000 de unități de învățământ.

Lucian Bode, despre problema școlilor din România

Lucian Bode a precizat că la începerea anului școlar Ministerul de Interne va avea în teren peste 8.800 de efective, polițiști, jandarmi și pompieri, pentru a asigura ordinea în jurul unităților de învătământ, dar a avertizat că unele dintre acestea se confruntă cu o problemă gravă.

Este vorba despre autorizația de securitatea la incendiu, iar ministrul Lucian Bode a anunțat că o treime din școlile din România necesită un astfel de document. Din cele peste 25.0000 de instituții de învățământ, circa 17.000 nu au nevoie de această autorizație.

Pericolul care îi așteaptă pe elevi în școli. Semnalul de alarmă tras de Lucian Bode
Aproape 4.000 de școli funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.

„Vă cer să evaluați corect situația din teren și să vă asigurați că debutul anului școlar se va face în siguranță. Asigurarea unui an școlar în siguranță presupune efort integrat și din partea autorităților locale. Educația de calitate înseamnă viitorul României, însă ea nu poate avea loc fără condiții de siguranță. Siguranța instituțiilor de învățământ și a celor care constituie procesul de învățământ constituie una din prioritățile MAI. Prioritatea noastră trebuie să fie evitarea și prevenirea pericolelor care pot surveni în școli. Siguranța tinerilor va depine de prezența în apropierea școlilor pe care noi o vom avea”, a spus Lucian Bode, citat de stiripesurse.ro.

Aproape 4.000 de școli, fără autorizașie de securitate la incendiu

Lucian Bode a explicat că aproape 4.000 de școli din România funcționează în acest moment fără autorizație de securitate la incendiu.

Două treimi dintre clădirile şcolare, sunt 24.915, nu necesită obţinerea acestei autorizaţii, conform reglementărilor legale. O treime necesită. Iar din 33% avem 18,7% care au. 14,3% nu au obţinut încă. Fie sunt în curs de obţinere, fie nici măcar nu au demarat procesul de obţinerea a autorizării pentru securitate la incendiu„, a adăugat Lucian Bode în cadrul videoconferinţei cu prefecţii şi inspectorii şcolari judeţeni pe tema începerii anului şcolar, la care a participat şi premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul de Interne a subliniat că o atenţie deosebită trebuie acordată gestionării traficului rutier în preajma unităţilor de învăţământ și a mai spus că pentru transportul elevilor la nivel naţional au fost identificate 4.826 de mijloace de transport şcolar, din care 330, aproximativ 7%, sunt nefuncţionale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...