Pericolul ascuns în tuburile de deodorant. O copilă de 14 ani a sfârșit tragic după ce a inhalat vaporii, tatăl fetei trage un semnal de alarmă

Beatrice Dumitru 27.01.2023, 14:14
Pericolul ascuns în tuburile de deodorant. O copilă de 14 ani a sfârșit tragic după ce a inhalat vaporii, tatăl fetei trage un semnal de alarmă

O fată de 14 ani a murit după ce a inhalat aerosolii unui deodorant. După acest incident tragic, părinții ei doresc ca mesajele de pe etichetele produselor să fie mai clare pentru a avertiza oamenii cu privire la posibilele pericole. Fratele mai mare al fetei a găsit-o fără suflare în dormitorul ei pe 11 mai 2022.

„Nu vrem ca moartea fiicei noastre să fie în zadar”

Giorgia Green, o fată în vârstă de doar 14 ani, din Anglia, a suferit un stop cardiac după ce a pulverizat deodorant în dormitorul ei. Părinții acesteia au aflat de atunci că și alți tineri au murit după ce au inhalat deodorant. Prin lege, pe deodorantele cu aerosoli trebuie pus avertismentul „a nu se lăsa la îndemâna copiilor”.

Cu toate acestea, părinții Giorgiei au spus că mesajul de avertizare este scris prea mic și cred că mulți părinți cumpără deodorant pentru copiii lor fără să observe avertismentul.

Pericolul ascuns în tuburile de deodorant. O copilă de 14 ani a sfârșit tragic după ce a inhalat vaporii, tatăl fetei trage un semnal de alarmă
Mai multe persoane din Marea Britanie au murit după ce au folosit prea mult deodorant.

Oamenii nu știu cât de periculos poate fi conținutul din aceste recipiente. Mi-aș dori ca nimeni altcineva din țară sau din lume să nu ajungă să treacă prin ceea ce am trecut noi. Nu vrem ca moartea fiicei noastre să fie în zadar”, a spus Paul, tatăl Giorgiei, citat de BBC.

Mai multe persoane decedate după folosirea deodorantului

Giorgia era autistă și tatăl ei a spus că îi plăcea să pulverizeze deodorant pe pături, deoarece mirosul acestuia o relaxa. „Dacă se simțea puțin anxioasă, ea pulveriza acest spray și îi oferea o senzație de confort, deoarece este un deodorant pe care îl folosea soția mea.”

Potrivit Oficiului Național de Statistică (ONS) din Anglia, „deodorantul” a fost menționat pe 11 certificate de deces între 2001 și 2020. Dar este posibil ca numărul real al deceselor să fie mai mare, din cauza faptului că anumite substanțe nu sunt întotdeauna menționate pe certificatele de deces.

Butanul, principalul ingredient al deodorantului folosit de Giorgia, a fost înregistrat în cazul a 324 de decese din aceeași perioadă. Propanul și izobutanul, și ele prezente în deodoranți, au fost menționate în 123, respectiv 38 de decese. „Inhalarea de gaz butan sau propan poate duce la insuficiență cardiacă”, a precizat ONS. Societatea Regală pentru Prevenirea Accidentelor (RoSPA) a declarat că mai multe persoane au murit după ce au pulverizat excesiv deodorante.

Este ușor să presupui că deodorantele sunt complet sigure și fără niciun risc. Adevărul este că nu sunt. Inhalarea unei cantități mari de aerosoli, nu doar deodorant, poate duce la o mulțime de scenarii care îți pun în pericol viața, de la leșin și dificultăți de respirație până la schimbarea ritmului cardiac și, din păcate, moarte”, a spus Ashley Martin, consilier de sănătate publică la RoSPA.

Deodorantele cu aerosoli trebuie să conțină și instrucțiuni privind utilizarea lor corectă, care sunt scrise în urma evaluărilor de risc efectuate de producător. De exemplu, instrucțiunile ar putea spune „utilizați în rafale scurte, în locuri bine ventilate”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...