Pericol uriaș pentru elevi, în plină pandemie de COVID-19. Părinții trebuie să facă asta urgent

Elena Avramescu, Aurora Popa 24.02.2021, 10:01
Pericol uriaș pentru elevi, în plină pandemie de COVID-19. Părinții trebuie să facă asta urgent

Pericol uriaș pentru elevi, în plină pandemie de COVID-19. Din păcate, această perioadă nefastă vine cu repercusiuni grave, atât pentru elevi, cât și pentru studenți, deoarece din ce în ce mai mulți dintre aceștia manifestă probleme mentale și stări emoționale negative. Astfel că au nevoie de un sprijin emoțional mult mai mare ca până acum.

Pericol uriaș pentru elevi, în plină pandemie de COVID-19

În Iași, această problemă este mult mai des întânită decât în alte orașe, astfel că elevii și studenții au nevoie urgentă de suportul necondiționat al adulților din jurul lor. În plus, chiar dacă aceștia nu tind să ceară ajutorul adulților, exiscă riscul de a fi copleșiți de o avalanșă de emoții, cum ar fi frica fașă de virus. În acest sens, părinții trebuie să știe exact cum să intervină, pentru a ajuta copilul în mod corect.

Asta ne determină să evităm pe cât posibil contactele sociale și să ne protejăm, atât pe noi, cât și pe ceilalți și să dăm dovadă de responsabilitate, spirit civic și empatie, iar altele ca rod al minții noastre, spre exemplu anxietatea, adică: grijile, stresul, tensiunea, nervozitatea, panica, angoasa, acele interminabile scenarii și probabilități concretizate în acel «dar dacă», ce apare constant în mintea noastră, mai ales în aceste situații când simțim că tot ce avem mai de preț e pus în pericol… cu alte cuvinte, anxietatea apare ca fiind o stare accentuată de neliniște, în care așteptăm să se întâmple ceva rău și simțim că nu ne mai aflăm în siguranță, a declarat Anca Hardulea, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Iași.

Pericol urias pentru elevi, in plina pandemie de COVID-19
Pericol urias pentru elevi, in pandemie

Cea mai bună modalitate de a ne depăși temerile este să ne confruntăm cu ele

Atât părinții, cât și profesorii își pun întrebări despre cum pot să ajute copiii ca să-și descopere logica interioară a emoțiilor, dar și cum să se simtă confortabil cu propriile trăiri, dar mai ales cum să le gestioneze. Astfel, personalul de la CJRAE vine în sprijinul părinților și copiilor, cu consultanță de specialitate, pentru a oferi sprijin profesionist și pentru a-i învăța cum trebuie trecut peste această perioadă grea.

Cea mai bună modalitate de a ne depăși temerile este să ne confruntăm cu ele. Să enumerăm toate temerile pe care le simțim și le validăm ca fiind autentice și justificate în contextul dat; cea mai bună modalitate de a ne depăși temerile este să ne confruntăm cu ele punându-ne întrebări de genul: Care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla? Ce aș putea face, dacă se întâmplă?

Căutând soluții, creștem nivelul de control, fapt care reduce anxietatea; după ce înfruntăm, mental, răul cel mai mare, apare liniștea; Să ne axăm pe ceea ce stă în puterea noastră să facem; sunt și lucruri care nu țin de controlul nostru, canalizându-ne pe ele, creștem anxietatea.

Să ne canalizăm eforturile și energia spre toate lucrurile asupra cărora avem control; stă în puterea noastră să controlăm ce gândim, felul în care ne comportăm. Să ne implicăm în orice activitate care ne aduce echilibrul și starea de bine, a mai spus Anca Hardulea.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...