Ciocnire între Scoția și Marea Britanie. Premierul scoțian Nicola Sturgeon va anunța al doilea referendum pentru independența țării

Beatrice Dumitru 28.06.2022, 12:44
Ciocnire între Scoția și Marea Britanie. Premierul scoțian Nicola Sturgeon va anunța al doilea referendum pentru independența țării

Marea Britanie se îndreaptă către o nouă criză constituțională, în timp ce prim-ministrul Scoției Nicola Sturgeon se pregătește să prezinte planurile pentru un al doilea referendum privind independența Scoției, cu sau fără acordul lui Boris Johnson. Referendul ar trebui să aibă loc anul viitor, însă guvernul scoțian este amenințat cu judecata.

Referendum pentru independența Scoției

Într-un discurs de 20 de minute care va fi adresat parlamentarilor scoțieni (Holyrood), Nicola Sturgeon își va prezenta planul pentru al doilea referendum, promițând să continue chiar dacă, așa cum era de așteptat, guvernul britanic al lui Boris Johnson refuză să-și dea consimțământul pentru acest lucru.

Primul sondaj din 2014, în care partea pro-Union a triumfat cu 55% la 45%, a urmat decizia prim-ministrului de atunci David Cameron, care și-a dat acordul pentru organizarea unui referendum privind independenţa Scoţiei, decizie considerată de presa britanică „istorică”. De data aceasta, nu se va primi un astfel de acord din partea Westminster, relatează Politico.

Este timpul să le oferim oamenilor alegerea democratică pentru care au votat”, a spus Nicola Sturgeon.

Ciocnire între Scoția și Marea Britanie. Premierul scoțian Nicola Sturgeon va anunța al doilea vot pentru independența țării sale
Guvernul lui Boris Johnson nu este de acord cu referendumul.

Marea Britanie, împotriva referendumului

După ce partidele pro-independență au câștigat majoritatea locurilor la alegerile din Holyrood de anul trecut, Nicola Sturgeon a susținut că guvernul ei are acum un mandat pentru a organiza un nou referendum, iar ca răspuns, Boris Johnson și miniștrii Marii Britanii au subliniat că primul referendum a fost un eveniment care se întâmplă „o dată la o generație”.

Naționaliștii și unioniștii se așteaptă ca această cerere să nu aibă sorți de izbândă, în timp ce un oficial din guvernul Marii Britanii a declarat că poziția față de un alt referendum nu se va schimba. În aceste condiții, cea mai așteptată parte a discursului lui Sturgeon se va referi la modul în care guvernul ei intenționează să organizeze un referendum, dacă Westminster nu își dă acordul.

La începutul acestei luni, premierul scoțian a subliniat că orice efort de a organiza un referendum trebuie făcut „într-o manieră legală”, o referire la opinia larg răspândită conform căreia fie guvernul Regatului Unit, fie un activist ar da în judecată guvernul scoțian, dacă ar încerca să organizeze un referendum împotriva voinței guvernului de la Westminster.

O modalitate de a ocoli problemele legale ar putea fi organizarea unui sondaj pur consultativ, potrivit unui fost înalt funcționar public, implicat în negocierile pentru referendumul din 2014, dar o bătălie în instanță pare inevitabilă.

Nicola Sturgeon vrea ca țara sa să intre în UE, mai ales că la referendumul privind rămânerea sau părăsirea blocului comunitar din iunie 2016, 62% dintre scoțieni au votat pentru rămânerea în UE.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...