Pericol economic la nivel mondial, țările din jurul României au deja probleme. Motivul pentru care dobânzile încep să crească

Iancu Andreea 15.05.2021, 20:32
Pericol economic la nivel mondial, țările din jurul României au deja probleme. Motivul pentru care dobânzile încep să crească

Situația epidemiologică de la nivel global nu a generat presiune doar pe sistemele sanitare ale statelor lumii, ci și pe cele economice. Pandemia a dezlănțuit o furtună în ultimul an, impactul său fiind resimțit atât în ceea ce privește cererea, cât și oferta din cadrul economiei mondiale. Astfel, au apărut blocaje în lanțurile de aprovizionare, probleme pe piețele de transport de mărfuri și crize în rândul materiilor prime. Pericolul economic resimțit la nivel mondial se remarcă și în țările din jurul României, care se confruntă deja cu probleme, după ce dobânzile încep să crească.

Probleme economice în țările din jurul României. Dobânzile încep să crească

Pandemia de coronavirus a impus o serie de restricții în întreaga lume, fapt care a afectat bunul mers al economiilor mondiale. Măsurile prin care autoritățile diferitelor state au încercat să împiedice răspândirea virusului au dus la probleme, prin privarea consumatorilor de posibilitatea de a-și cheltui banii. Astfel, au fost create economii și ocazii pentru mai multe companii să majoreze prețurile.  Zona euro, unde prețurile producătorilor au înregistrat o creștere de 2,3% anual în luna martie, dublă față de creșterea din februarie, va fi afectată de majorări resimțite de consumatori. Țările din jurul României au început deja să fie afectate de probleme economice.

Pe de altă parte, în ciuda creșterilor înregistrate la prețurile de producător, consumatorii sunt dispuși să cheltuiască. Vânzările de retail au atins un nivel de 2,7% în martie, însumând la final de an o creștere de 12%. Dincolo de faptul că cetățenii încep să scoată mai mulți bani din buzunar, creșterea prețurilor va duce și la majorarea dobânzilor din acest an în zona UE, după cum explică Bloomberg.

Țările din jurul României iau măsuri după ce au remarcat că dobânzile încep să crească
Inflația, principalul motor al creșterii dobânzilor

Inflația afectează mai multe state din Uniunea Europeană. Banca Centrală Europeană nu este însă îngrijorată de evoluția economiei mondiale

State precum Ungaria și Cehia au înregistrat în luna aprilie o inflație cu mult mai mare decât estimările. Astfel, strategiile au început să fie stabilite pe următorii ani, mai mulți investitori susținând faptul că experții de la Praga vor înăspri politica monetară. Și Polonia este îngrijorată de ascensiunea inflației, guvernatorul băncii centrale a statului, Adam Glapinski, anunțând că face eforturi pentru a păstra dobânzile aproape de zero, cel puțin până la finalul anului viitor. În acest fel se încearcă susținerea revenirii economice și păstrarea costurilor scăzute pentru finanțare.

Pe de altă parte, Banca Centrală Europeană nu s-a arătat îngrijorată de creșterea inflației și este de părere că aceasta este doar pentru moment. Isabel Schnabel, membru al boardului executiv al băncii, a anunțat că inflaţia din Germania ar putea trece de pragul de 3% după recuperarea economiei, însă creşterea nu va dura.

Urmăriți Impact.ro și pe