Pentagonul confirmă faptul că armata Ucrainei a primit mai multe avioane și piese de schimb pentru consolidarea forțelor aeriene

Elena Avramescu 20.04.2022, 07:36
Pentagonul confirmă faptul că armata Ucrainei a primit mai multe avioane și piese de schimb pentru consolidarea forțelor aeriene

Armata ucrainei a primit avioane suplimentare, precum și piese pentru reparații, pentru ca aeronavele avariate să zboare din nou, a anunțat marți Pentagonul. Ucraina a sfidat așteptările aliaților și experților militari, nu numai că își menține forțele aeriene operaționale la aproape două luni de la începutul invaziei Rusiei, ci chiar repară aeronave, mărindu-și inventarul.

Armata Ucrainei a primit mai multe avioane de luptă, anunță Pentagonul

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, nu a oferit detalii despre țările care au furnizat avioane, dar a recunoscut noile transferuri și a spus că Ucraina are mai multe avioane de vânătoare operabile decât în urmă cu două săptămâni, dar și că Washingtonul nu a furnizat nicio aeronavă Kievului.

„Au primit avioane și piese de aeronave suplimentare pentru a-i ajuta să scoată mai multe avioane în aer. Cu siguranță am ajutat la transbordarea unor piese de schimb suplimentare care le-au ajutat cu nevoile aeronavelor, dar nu am transportat aeronave întregi”, a spus Kirby într-un briefing de presă, fără a detalia, potrivit Reuters.

Totuși, asta s-ar putea schimba în curând. Statele Unite au anunțat planuri de a transfera în Ucraina elicoptere de fabricație rusă care fuseseră odată destinate Afganistanului.

La peste 50 de zile de la începutul războiului, cerul de deasupra Ucrainei este încă contestat parțial din cauza flotei de aeronave și apărării aeriene a Ucrainei, inclusiv a rachetelor sol-aer portabile, furnizate de Statele Unite și aliații săi. Acest lucru a permis Ucrainei să desfășoare o campanie terestră mult mai eficientă decât dacă Rusia ar avea dominație aeriană și și-ar putea apăra forțele invadatoare din cer.

Ucraina spune că trupele sale rămân pe poziții în est

Trupele ucrainene au menținut până acum linia împotriva unei ample ofensive rusești în estul țării și în unele locuri au contraatacat cu succes, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Într-o actualizare operațională postată pe Facebook, personalul general a spus că, în timp ce forțele ruse atacaseră forțele ucrainene și infrastructura critică din Harkov, o ofensivă rusă la sud de Izyum a eșuat după pierderi grele. În plus, ucrainenii spun că trupele lor au reușit să recupereze orașul Marinka din regiunea Donețk după ce au lansat o contraofensivă acolo.

Actualizarea susține, de asemenea, că Rusia continuă să mute forțele din Belarus în Rusia pentru a fi redistribuite în Ucraina și că avioanele rusești au continuat să lovească ținte în Ucraina din instalațiile din Belarus.

Ministerul Apărării al Regatului Unit a oferit cea mai recentă actualizare privind luptele din Ucraina, cu accent pe situația din estul țării.

„Ucrainenii resping „numeroasele” încercări de avansare din partea forțelor ruse. Bombardele rusești și loviturile pe linia de control din regiunea Donbas din estul Ucrainei continuă să crească. Rusia este încă împiedicată de „provocări de mediu, logistice și tehnice” deja observate în război, precum și de rezistența „foarte motivată” din partea apărării ucrainenilor. Rusia recurge la „atacuri fără discernământ” în orașul-port asediat Mariupol. Acest lucru a reflectat incapacitatea Moscovei de a-și atinge obiectivele cât de repede și-ar dori”, a spus Ministerul de Justiție pe Twitter.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...