Ce le pregătește ANAF românilor. Intră în vigoare din 14 iunie 2020. Anunț oficial

Iancu Andreea 27.05.2020, 16:40
Ce le pregătește ANAF românilor. Intră în vigoare din 14 iunie 2020. Anunț oficial

În timp ce instaurarea stării de urgență a adus pentru mulți români posibilitatea amânării ratelor, data de 14 iunie vine cu vești mai puțin fericite. Cei care au datorii fiscale vor fi afectați de noile măsuri impuse de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Sistemul pe care îl pregăteau de multă vreme cei de la ANAF urmează să fie implementat în luna iunie.

Se reiau popririle bancare

Începând cu data de 14 iunie 2020, vor fi reluate popririle bancare pentru datoriile fiscale. Acestea au fost oprite pe perioada stării de urgență, dar și timp de 30 de zile, ulterior terminării acesteia.

Astfel, ulterior termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență,  măsurile de executare silită prin poprire vor începe sau se vor continua conform dispozițiilor legale în vigoare, aplicându-se în mod corespunzător prevederile Ordinului Ministrului Finanțelor Publice 1.665/2020 (ordinul care reglementează sistemul e-Popriri – n. red.). Ținând cont de cele de mai sus, menționăm că implementarea sistemului informatic e-Popriri se va realiza după împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, potrivit avocatnet.ro.

Așadar, cum starea de urgență s-a finalizat pe 14 mai 2020, cele 30 de zile de suspendare a popririlor bancare se vor termina la finalul zilei de 13 iunie 2020.

Un nou sistem electronic promite să elimine disfuncționalitățile modalității de poprire bancară Foto - Pexels
Un nou sistem electronic promite să elimine disfuncționalitățile modalității de poprire bancară
Foto – Pexels

e-Popriri, noul sistem electronic de popriri bancare

Tot începând cu data de 14 iunie 2020, sistemul e-Popriri va deveni funcțional. Această nouă modalitate implică înființarea și ridicarea mai rapidă a popririlor bancare, precum și o mai bună gestionare a sumelor. Astfel, vor fi retrase din conturi doar sumele datorate, fără a exista posibilitatea de a se depăși sumele din titlurile executorii.

Totuși, acest sistem nu reprezintă o noutate. El trebuia să fie funcțional încă din data de 27 martie 2020. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din pricina instaurării stării de urgență în România. Tot atunci s-a decis și suspendarea popririlor bancare.

Beneficiile aduse de acest sistem se referă la o automatizare în timp real a popririlor bancare. Vor putea fi evitate astfel situațiile în care au fost reținute din conturi sume mai mari decât cele datorate.

Pe de altă parte, românii care au datorii nu trebuie să se îngrijoreze. Popririle bancare sunt o formă de executare silită, însă reținerea banilor se face numai după o somație de plată. Trimiterea unei somații de plată are loc doar după expirarea termenului de plată al datoriei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...