Pensiile cresc de la 1 ianuarie 2024. Vestea importantă pentru pensionarii din România

Stan Filon 14.08.2023, 13:25
Pensiile cresc de la 1 ianuarie 2024. Vestea importantă pentru pensionarii din România

Vin vești bune pentru pensionarii din România! Se pare că pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2024! Cel care a venit cu vestea și a spus și cu cât vor crește pensiile a fost directorul Casei Naționale de Pensii.

Pensiile cresc de la 1 ianuarie 2024

Așadar, vin vești bune pentru pensionarii din România, după ce directorul Casei Naționale de Pensii a spus că pensiile vor crește începând cu data de 1 ianuarie 2024. Recunoaște că trebuie făcute eforturi destul de mari, deoarece plata pensiilor este ”sub procent”, în prezent.

”Astăzi plata pensiilor este sub procent, nu cu mult sub el, dar avem un impediment, jalonul 214 din reforma pensiilor. În baza noului act normativ trebuie să înlăturăm inechitățile pentru că sunt contribuții egale și pensii diferite. Pensiile vor crește și va trebui făcut un efort suplimentar la bugetul de pensii și pe viitor ar trebui inechitățile să nu mai existe”, a explicat Daniel Baciu, șeful Casei naționale de Pensii la un post TV.

Pensiile cresc de la 1 ianuarie 2024
Pensiile cresc de la 1 ianuarie 2024

Noua formulă de calcul, așteptată de toți pensionarii

Potrivit sursei citate, Guvernul a decis și cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2024, dar și că pensionarii vor beneficia de două indexări.

”Evident că se face în baza noii formule, când avem legea finalizată, după ce trece de toate pârghiile din sistem pe care trebuie să le parcurgă o lege, sindicate, Parlament, Monitorul Oficial, noi vom ști formula finală și acolo în baza formulei finale vom începe să recapitulăm toate pensiile (…) În momentul de față suntem în procesul premergător recalculării, evaluarea dosarelor. Am rămas acum cu dosarele grele și ne apropiem de pragul de 90%. Când vom avea tot acest proces de evaluare, după aceea dacă avem legea adoptată recalcularea nu ar trebui să dureze prea mult. Procesul de evaluare a fost greu și va trebui să avem o nouă formulă de calcul”, a mai spus șeful Casei de Pensii.

Pensiile, legate de salariul mediu brut

Directorul Casei Naționale de Pensii a vorbit și despre modul în care vor crește pensiile. Mai exact, veniturile pensionarilor for fi, de fapt, indexate cu rata inflației.

”Este clar prevăzut în lege mecanismul de indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut care trebuie corelată și cu necesitățile din sistem pentru a le diminua realist. Trebuie să facem o indexare, însă este prematur să discutăm de 1 ianuarie 2024, dar mecanismul este clar și trebuie să transpunem în actuala lege ce v-am spus ca să fie acoperită inflația și creșterea”, a conchis Daniel Baciu la un post TV.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...