Pensii şi salarii mai mici în perioada următoare? Un analist economic trage un semnal de alarmă

Nicu Stan 09.05.2021, 09:58
Pensii şi salarii mai mici în perioada următoare? Un analist economic trage un semnal de alarmă

Pensii şi salarii mai mici în perioada următoare? Un analist economic trage un semnal de alarmă și spune că actuala guvernare nu are curaj politic. Detaliile, în articolul de mai jos.

Adrian Negrescu, analist politic: ”Guvernul desenează proiecte pe hârtie, promite multe, dar în esență nu a făcut mai nimic la nivel macro”

Se anunță pensii şi salarii mai mici în perioada următoare? Un analist economic trage un semnal de alarmă și spune că programul de convergență 2021-2024 al Guvernului reprezintă o lipsă de curaj politic.

Analistul economic Adrian Negrescu declară că, chiar dacă măsurile sunt nepopulare, economia României are neapărat nevoie de acestea.

Adrian Negrescu, analist economic
Adrian Negrescu, analist economic

Programul de relansare economică, o temă de campanie electorală

”Programul de convergenta confirma, practic, ca reforma statului reprezinta doar o tema de campanie electorala. In 2021, autoritatile continua ”politica strutului”, asteptand, cu capul in nisip, ca pericolele sa treaca de la sine.

Mimeaza in continuare reformele structurale, se fac ca lucreaza, deseneaza proiecte pe hartie, promit multe, dar in esenta nu au facut mai nimic la nivel macro”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu, potrivit ziare.com.

Tăierea cheltuielilor se lasă așteptată

Economistul mai arată că reformele și deciziile curajoase de tăiere a cheltuielilor cu bani publici se lasă așteptate, întrucât până acum nu s-a întâmplat nimic concret.

”Iar daca este sa privim la estimarile din programul de convergenta, nici in anii urmatori nu vom avea astfel de „surprize”. Intr-un an in care statul este sufocat de factura salariilor si pensiilor, care a ajuns sa acopere aproape in totalitate incasarile fiscale, Guvernul isi propune o reducere infima a cheltuielilor bugetare, de numai un punct procentual fata de anul anterior, la 41,3% in PIB. Nici pe viitor nu vedem masuri ambitioase, in afara de inghetarea pensiilor si a salariilor in sectorul bugetar”, a mai spus Adrian Negrescu.

Ce se întâmplă la capitolul venituri

În plus, acesta punctează că statul își propune doar o reducere ”cu mănuși” a cheltuielilor de personal și nici la capitolul venituri nu are nișcai ținte ambițioase.

”Statul abia isi propune o reducere „cu manusi” a cheltuielilor de personal, foarte mica, de numai 1,4 pp in intervalul 2022-2024, si de numai 0,9 pp a cheltuilelilor cu asistenta sociala. Nici la capitolul venituri, programul de convergenta nu contine tinte ambitioase. Cresterea veniturilor ar urma sa fie de numai 0,2 puncte procentuale in 2021, fata de 2020, la 33,3% din PIB. Iar pana in 2024, veniturile bugetare ar urma sa ajunga abia la 34,3% din PIB”, a mai afirmat Adrian Negrescu.

Urmăriți Impact.ro și pe