Vești proaste pentru românii care cotizează la fonduri private de pensii. Se întâmplă curând, marele avantaj se duce

Beatrice Dumitru 23.11.2021, 14:00
Vești proaste pentru românii care cotizează la fonduri private de pensii. Se întâmplă curând, marele avantaj se duce

În România nu există o lege prin care să fie reglementată plata pensiei private la finalul perioadei de cotizare, deși sitemul a fost lansat în urmă cu 13 ani. În acest moment, există un avantaj major de plată la care apelează cei mai mulți dintre contributori, dar pe care administratorii de pensii vor să-l eliminare.

Avanatajul major de plată care ar putea fi eliminat

Sistemul privat de pensii a fost introdus în România în urmă cu 13 ani și sunt înregistrați 7,6 milioane de contributori.  Dintre aceștia, aproximativ 59.000 de persoane au încasat deja banii din conturile lor de pensii private obligatorii, Pilon II, potrivit anunțului Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Suma medie plătită de fondurile private obligatorii este de circa 10.250 de lei, iar marea majoritate a plăților s-au făcut, mai ales, în ultimii 2-3 ani. În 2035, când plățile vor începe să se apropie de maximum și vor fi de ordinul miilor sau milioanelor în fiecare an, suma medie ar putea fi de circa 20.500 de lei, notează economica.net. 

Vești proaste pentru românii care cotizează la fonduri private de pensii. Se întâmplă curând, marele avantaj se duce
Avantajul pe care românii îl au la plata pensiei private.

În acest moment, există un avantaj de care oamenii beneficiază. Este vorba despre încasarea integrală a sumei la finalul perioadei de cotizare. Metoda este legală și este folosită de peste 80% dintre cei care au încasat sumele din conturi. După un calcul scurt, dacă suma de 20.500 de lei ar fi achitată, de exemplu, pe zece ani, ar însemna circa 2.000 de lei pe an sau 166 de lei pe lună.

Însă acest avantaj al plății integrale ar putea dispărea, deoarece administratorii de pensii private cer să fie eliminat prin viitoarea lege de plată. Ei au și un motiv pentru care solicită acest lucru. Dacă majoritatea persoanelor și-ar retrage sumele integral, atunci fondurile ar avea probleme de sustenabilitate și randament.

Încercări pentru o lege a plății pensiei private

De-a lungul timpului au mai fost încercări pentru a fi dată o lege a plății pensiei private. Ultima în anul 2016, în timpul Guvernului Cioloș, când a fost înaintat și un proiect de lege în Senat. Atunci, varianta de bază presupunea ca la finalul stagiului de cotizare administratorul de fond să îi propună clientului plata unei sume lunare fixe. Un fel de rentă viageră.

Aproximativ 7,6 milioane de români cotizează, în acest moment, în sistemul de pensii private obligatorii, pilon II. Cetățenii care au un loc de muncă cotizează cu 3,75% din salariul brut lunar la sistemul privat de pensii.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...