Pensii 2022. Ce se întâmplă cu creşterea cu 40% a veniturilor bătrânilor anul viitor. E mare lovitură pentru pensionari

Ioana Bucur 19.12.2021, 21:43
Pensii 2022. Ce se întâmplă cu creşterea cu 40% a veniturilor bătrânilor anul viitor. E mare lovitură pentru pensionari

Discuțiile despre pensii 2022 continuă. Noul ministru al Finanțelor a explicat ce decizii s-au luat cu privire la creșterea cu 40% a veniturilor bătrânilor anul viitor. Pensionarii din România vor primi o nouă lovitură dură și în anul ce urmează.

Pensii 2022. Ministerul Finanțelor a publicat strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2022-2024

Sâmbătă noapte, Ministerul Finanțelor, condus de Adrian Câciu, a publicat strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2022-2024, în textul căreia creșterea cu 40% a pensiilor, o măsură votată de PSD și amânată de Guvernul Cîțu, era catalogată ca fiind „un risc considerabil” pentru finanțele publice.

Documentul a fost realizat de Adrian Câciu, ministrul Finanțelor și membru al Partidului Social Democrat.

„Modificările aferente legii 127/2019 ar urma să conducă la o creștere nesustenabilă a cheltuielilor cu pensiile și implicit la un nivel ridicat al datoriei publice. Raportul privind sustenabilitatea datoriei publicat în februarie 2021 estimează o traiectorie de creștere rapidă a datoriei, atingând un nivel de peste 100% din PIB în anul 2030”, se arată în Strategia fiscal-bugetară.

Strategia promovată de Adrian Câciu arată că „Legea 127/2019 prevede o creștere semnificativă a punctului de pensie și modificări ale formulei de calcul a pensiilor, iar amânările prevăzute în OUG 8/2021 au contribuit la reducerea riscul pe termen scurt. Estimări preliminare au condus la concluzia că riscul ridicat pe termen scurt identificat prin Raportul de monitorizare a sustenabilității datoriei publice publicat la inceputul anului 2021, ar putea fi reclasificat la un risc redus. Pe termen lung însă, riscul privind sustenabilitatea finanțelor publice persistă și este considerabil”.

Pensii 2022. Ce se întâmplă cu creşterea cu 40% a veniturilor bătrânilor anul viitor. E mare lovitură pentru pensionari
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor

„E vorba de o abordare prudentă”

Duminică, la nici 24 de ore de la publicarea documentului, ministrul Finanțelor a anunțat că a fost modificată strategia fiscal-bugetară, privind majoararea pensiilor, vorbind despre o „eroare de tehnoredactare”.

Câciu a explicat că a fost eliminat un fragment ce fusese copiat din vechea strategie, astfel încât forma finală a documentului să respecte programul de guvernare. Ministrul a precizat că asta nu înseamnă că veniturile pensionarilor din România vor crește cu 40%.

„Un fragment copiat din vechea strategie. Am eliminat acel fragment și am actualizat documentul final, astfel încât să respecte programul de guvernare. Asta nu înseamnă că pensiile vor crește cu 40%, ci că e vorba de o abordare prudentă”, a spus ministrul, porivit G4media.

Măsurile propuse de ministrul Finanțelor pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii:

  • introducerea unei noi formule de calcul pentru noi pensii si pensii în plată;
  • introducerea unei noi reguli de indexare a pensiilor în concordanță cu cheltuielile cu pensiile ca procent din PIB-ul țintă și mecanisme împotriva indexării ad-hoc;
  • reducerea semnificativă a posibilităților de pensionare anticipată, introducerea de stimulente pentru extinderea vieții profesionale și creșterea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață
  • egalizarea vârstei legale de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035;
  • introducerea de stimulente pentru amânarea pensionării;
  • revizuirea pensiilor speciale, în conformitate cu principiul contributiv și consolidarea principiului contributiv al sistemului;
  • creșterea gradului de adecvare a pensiilor minime, în special pentru cei sub pragul sărăciei;
  • creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii. În acest sens, actualul program de Guvernare prevede creșterea contribuției cu 1pp la 4,75%, până în 2024.
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...