După ce au contribuit o viață întreagă acum trebuie să plătească și la pensie. Contribuții la sănătate pentru pensii mai mari de 4000 de lei

Gabriela del Pupo 16.12.2021, 12:40
După ce au contribuit o viață întreagă acum trebuie să plătească și la pensie. Contribuții la sănătate pentru pensii mai mari de 4000 de lei

Contribuabilii care au o pensie mai mare de 4000 de lei ar putea să plătească în continuare asigurările de sănătate. Anunțul a fost făcut de Ministerul Finanțelor. Calculul ar urma să se facă pentru sumele care depășesc pensia 4000 de lei neimpozabilă.

Contribuții  de sănătate și la pensie

Pensionarii ar putea să plătească contribuții la sănătate dacă pensia lor este peste 4000 de lei. Ministerul Finanțelor vine cu o propunere care ar putea schimba modul de impozitare a pensiilor. Suma însă nu ar fi foarte mare pentru că va fi calculată pentru partea care depășește pragul de 4000 de lei.

„Pentru implementarea măsurilor din domeniul fiscal cuprinse în Programul de guvernare, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 42/2021 pentru acordarea încrederii Guvernului, precum şi a obiectivelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu privire la necesitatea reducerii distorsiunilor şi stimulentelor fiscale, se propune eliminarea facilităţii de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii pentru partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei lunar, o reprezintă partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”, se arată în nota de fundamentare conform Economica.net.

Cine va trebui să plătească?

Din fericire însă nu se va lua în considerare întreaga suma la baza de impozitare.

” În vederea determinării impozitului pe venitul din pensii, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată”, se arată în document.

Ministerul Finanțelor propune ca „pentru corelarea măsurilor privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru veniturile din pensii care depăşesc suma lunară de 4.000 de lei, cu prevederile Codului fiscal referitoare la calculul, reţinerea şi declararea obligaţiilor, se instituie obligaţia depunerii Declarației privind obligațiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate (D112), prevăzută la art. 147 din Codul fiscal. Concomitent se elimină obligaţia depunerii de către plătitorii de venituri din pensii a Declaraţiei informative privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit (D205).”

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...