Pensii 2022. Ce concedii se scad din vechimea în muncă şi care sunt luate în considerare

Andra Daoud 06.05.2022, 14:50
Pensii 2022. Ce concedii se scad din vechimea în muncă şi care sunt luate în considerare

Românii care încă activează în câmpul muncii trebuie să știe că unele concedii și zile libere se scad din vechimea în muncă. Altele însă sunt luate în considerare atunci când se calculează vechimea, potrivit Codului Muncii. Care sunt concediile care nu se iau în considerare și ce trebuie să știe toți românii care au un contract de muncă.

Care concedii se scad din vechimea în muncă

Codul Muncii prevede ca incapacitatea temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, concediile de odihnă și cele pentru naștere, precum și pentru creșterea și îngrijirea copilului nu se scad din vechimea în muncă atunci când se calculează drepturile de pensie. În schimb, absența nemotivată de la locul de muncă și concediile fără plată se scad din vechime, potrivit aceluiași Cod al Muncii.

Chiar dacă angajatului îi este suspendat contractul de muncă în timp ce se află în concediu pentru incapacitate de muncă, această perioadă este considerată vechime în muncă. La fel și alte tipuri de concedii, precum: concediul de odihnă, cel de risc maternal, concediul de maternitate, concediul paternal, concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, concediul pentru acomodare, concediul de creștere a copilului.

Pensii 2022. Ce concedii se scad din vechimea in munca si care sunt luate in considerare
Anumite concedii se scad din vechimea in munca

Românii care nu au suficientă vechime în muncă o pot cumpăra

Persoanele care nu au acumulat suficientă vechime în muncă pot plăti retroactiv contribuțiile la sistemul de pensii. Contribuțiile sociale se calculează în baza salariului minim brut pe economie, care în prezent este de 2.550 lei. Acest lucru înseamnă că românii cotizează lunar cu 638 de lei la sistemul de pensii.

Pot cumpăra vechime în muncă cei care au muncit în străinătate, de exemplu, și nu au avut un contract, altfel spus nu au plătit contribuții sociale într-o anumită perioadă. Cei care vor să cumpere vechime trebuie însă să știe că legea se aplică doar în cazul pensionării pentru limită de vârstă, nu și pentru pensionarea anticipată, după cum a precizat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice.

Dacă vă uitaţi foarte atent pe actul normativ, respectiv pe Ordonanţa 163/2020, care reglementează această cumpărare de vechime retroactivă, se specifică foarte clar că această cumpărare de vechime este valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă. Am făcut această facilitate pentru beneficiarii noştri numai în cazul în care oamenii îndeplinesc în mod clar condiţiile de limită de vârstă.

Nu poţi să cumperi nişte ani-vechime doar ca să ieşi mai devreme la pensie. Este nefiresc şi anormal. Evident că ne-am gândit la această speculaţie şi am eliminat-o din lege”, a explicat Daniel Baciu.

Cu alte cuvinte, oamenii nu pot cumpăra ani de vechime în muncă doar pentru a ieși la pensie mai repede. Termenul-limită pentru cumpărarea de vechime în muncă a fost prelungit până la data de 1 septembrie 2023.

Urmăriți Impact.ro și pe