Pensii 2021. Schimbare uriaşă pentru calcularea vârstei de pensionare. Veste nemaipomenită pentru români

Ana Chivu 01.11.2021, 10:20
Pensii 2021. Schimbare uriaşă pentru calcularea vârstei de pensionare. Veste nemaipomenită pentru români

Schimbare pentru pensionari! Vârstnicii au parte de o modificare în dreptul calculului vârstei de pensionare. Ce arată proiectul legislativ?

Pensii 2021: schimbare pentru calcularea vârstei de pensionare

La reducerea vârstei de pensionare se vor lua în calcul și lunile sau zilele lucrate în condiții speciale/deosebite. Până acum, doar anii întregi erau luați în vizor. Concret, cei care lucrează în condiții deosebite chiar și o perioadă scurtă beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, arată Legea pensiilor.

Cu toate astea, la reducerea vârstei sunt în vizor doar anii întregi lucrați în astfel de condiții. Se dorește acum schimbarea acestei situații și aplicarea reducerii pentru toată lumea și în cazul oamenilor care tranzitează o asemenea situație, conform unui proiect aflat în debatere.

Proiectul legislativ de la Senat vizează modificarea Legii pensiilor (263/2010) și stabilește că “[p]entru activitatea desfăşurată în fracţiuni de ani, exprimate în luni de zile sau în zile, se aplică reducerea proporţional cu timpul lucrat”, arată avocat.net.

Veste bună pentru pensionari
Veste bună pentru pensionari

Detalii

Reducerea este cea stabilită de Legea pensiilor pentru cei în cauză, în grupa I de muncă sau în condiții speciale și vizează vârsta standard de pensionare. Prevederile actuale subliniază doar anii întregi lucrați în condiții deosebite pentru scăderea vârstei de pensionare.

După aplicarea noii măsuri, reducerea de pensionare va fi mai mare în mai multe cazuri. Vârsta standard de pensionare de la moment este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.

O altă prevedere va obliga autoritățile să ia în considerare toate veniturile pentru care s-a plătit contribuția la asigurările sociale când calculează valoarea pensiei, nu doar sporurile cu caracter permanent, așa cum stabilește acum Legea.

Același proiect oferă posibilitatea acordării pensiei de urmaș soțului supraviețuitor și în cazul mariajelor mai mici de zece ani. În momentul de față pensia este valabilă în cazul căsătoriilor de cel puțin zece ani. Proiectul legislativ trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.

Pensionarii care au de ridicat pensii nu au nevoie de certificat verde

„Din punct de vedere al accesului la instituţiile publice şi la cele private, au fost prevăzute unele excepţii care ni s-au ridicat de către mai multe persoane. Pensionarii care trebuie să ridice pensia, de exemplu, nu vor avea restricţii să ridice pensia, cei care merg pentru prestaţii sociale, alocaţii de copii, etc., pot să intre să ridice aceste prestaţii”, a declarat Raed Arafat, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Urmăriți Impact.ro și pe