Pensii 2021. Acum poți afla ce vechime ai în muncă, iată pașii pe care trebuie să îi urmezi

Stan Filon 11.08.2021, 20:32
Pensii 2021. Acum poți afla ce vechime ai în muncă, iată pașii pe care trebuie să îi urmezi

Mulți români se întreabă ce vechime au în muncă, mai ales dacă au muncit și o bună perioadă la negru, iar acum nu mai știu exact anii adunați în câmpul muncii cu acte legale. Ei bine, acum fiecare poate verifica online exact ce vechime are în muncă pentru pensia de stat.

Iată cum poți afla ce vechime ai în muncă

Românii care vor să știe ce vechime în muncă au acumulat pentru pensia de stat, o pot face chiar pe site-ul Casei Naionale de Pensii Publice (CNPP). Pentru asta, trebuie să își facă un cont pe site-ul CNPP, ceea ce este destul de ușor, însă trebuie să vă spunem că sunteți nevoit să faceți un drum la sediul casei de pensii. Pentru a-ți face cont, trebuie să completezi un formular online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii. Ulterior, vei primi un e-mail prin care vei putea seta parola contului, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP.

”1. Primul pas este autentificarea în contul de utilizator. Apeși pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care vei introduce e-mail-ul și parola pe care le-ai setat pentru contul tău, iar apoi vei apăsa pe „Autentificare”.

Cum poti afla ce vechime ai in munca
Cum poti afla ce vechime ai in munca

”Datele mele din sistemul public de pensii”

2. După ce ai intrat în cont, vei avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii. În meniu, selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”.

3. În acea secțiune, poți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare. Intri pe stagii lunare sau pe stagii anuale și apoi apeși pe „Generează raport actualizat”.

4. Diferența este că în primul fișier poți vedea situația vechimii lună cu lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată), din aprilie 2001 și până în prezent, iar în al doilea poți vedea doar situația anuală (fără detalii lunare). Dacă vrei să vezi situația anterioară lunii aprilie 2001, trebuie selectat „Informații din carnetul de muncă” și apăsat pe „Generează raport actualizat”. De ce? Pentru că din aprilie 2001 s-a renunțat la vechile carnete de muncă și s-a trecut la evidența electronică a muncii (datele raportate de angajatori prin declarația 112).

5. După ce ai solicitat generarea unui raport actualizat (sau a mai multor rapoarte), trebuie să aștepți câteva minute până se generează efectiv în sistem și devine disponibil în contul tău. Când un raport este gata, primești un e-mail de notificare și raportul îl poți descărca, în format PDF, din contul de pe site-ul CNPP. Mai precis, te duci înapoi în pagina în care ai cerut generarea raportului și vei găsi acolo fișierul descărcabil”, scrie avocatnet.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...