Pensia specială a unui român care îți crește tensiunea: își cumpără o mașină pe lună și un apartament pe an

Gabriel Peneș 12.10.2022, 12:18
Pensia specială a unui român care îți crește tensiunea: își cumpără o mașină pe lună și un apartament pe an

În timp ce milioane de pensionari din România se luptă să supraviețuiască de la o lună la alta cu sumele pe care le primesc după o viață de muncă, alții se bucură de o răsplată uriașă din partea statului. Aceștia fac parte dintre cei care primesc „pensia specială”, iar unii dintre ei au o pensie cu care pot trăi în lux.

Pensia specială a unui român care îți crește tensiunea

Majoritatea țărilor UE au pensii speciale, alături de sistemele generale de pensii, iar România nu face excepție. În general, pensiile speciale se acordă beneficiarilor cu un statut special, cum ar fi angajații de stat din toate ramurile de guvernamentale, legislativ, executiv, judiciar, forțele de securitate și de apărare, inclusiv unii funcționari publici profesii liberale.

De pensiile speciale mai beneficiază și persoanele care lucrează în condiții dificile. România are în acest moment un număr important de foști angajați ai statului care beneficiază de aceste pensii speciale, iar sumele sunt extrem de mari.

În luna septembrie 2022, numărul celor care beneficiază de pensii speciale a crescut, numărul fiind de 9.890, cu 11 mai mulți decât luna anterioară. 4.786 dintre aceștia sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor, potivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Își cumpără o mașină pe lună și un apartament pe an

În județul Suceava a fost înregistrată o pensie de 33.000 de lei, echivalentul a 6.613 euro, sumă cu care și-ar putea cumpăra lunar o mașină bunicică second-hand. La o simplă socoteală, rezultă că fericitul pensionar încasează nu mai puțin de 79.356 de euro anual, bani cu care și-ar putea lua, în fiecare an, un apartament. Această pensie îi revine unui fost magistrat, a spus directorul Casei Județene de Pensii Suceava, Constantin Boliacu, conform capital.ro.

Acesta a mai spus că, la nivelul județului, se află în plată 178 de pensii speciale, iar cea mai mică este de 5.000 de lei, echivalentul a 1.000 de euro. Pensiile speciale medii sunt de 20.000 de lei, echivalentul a 4.081 de euro.

Pe de altă parte, Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, susține că pensia specială medie a crescut, în primele 9 luni din anul 2022, de 137 de ori mai mult decât pensia medie a românilor obișnuiți.

„În primele 9 luni din 2022, pensionarii speciali au devenit tot mai bogați. Pensia specială medie a crescut cu 822 de lei, iar pensia medie a bunicilor noștri a crescut doar cu 6 lei. Cifrele oficiale ne arată adevărata prioritate a sistemului de pensii publice. Un sistem creat de PSD-PNL în care pensia specială medie crește de 100 de ori mai mult decât pensia medie a românilor obișnuiți”, a scris Năsui pe Facebook.

În același timp, guvernul promite o mărire de 10% pentru pensionarii „obișnuiți” din România, de la 1 ianuarie 2023, ceea ce le va aduce câteva sute de lei în plus lunar. La ora actuală, pensia medie în țara noastră este de 1.851 de lei, ceea ce înseamnă circa 370 de euro pe lună. La ani-lumină diferență de cei peste 6.600 de euro ai „pensionarului special” din Suceava.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....