Câţi bani ar avea România în plus dacă nu ar mai exista pensiile speciale. Sumă e de domeniul fantasticului

Beatrice Dumitru 02.01.2022, 18:38
Câţi bani ar avea România în plus dacă nu ar mai exista pensiile speciale. Sumă e de domeniul fantasticului

Punctul de pensie a crescut de la 1 ianuarie cu 10%, potrivit programului coaliției de guvernare, care mai prevede și desființarea a cinci tipuri de pensii speciale, din opt. Este vorba despre veniturile militarilor, ale magistraților și ale aleșilor locali.

România poate pierde miliarde de euro

În 2022, nicio pensie nu mai poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare, și trebuie aliniate la principiul contributivităţii. Acesta este angajamentul luat de guvernul român în fața Comisiei Europene încă de anul trecut. Dacă nu va face acest lucru, România poate pierde miliarde de euro, pentru că nu mai primește banii din PNRR, cei aproape 30 de miliarde de euro.

România a primit deja prima tranșă din PNRR, suma de 1,8 miliarde de euro prefinanțare, ceea ce reprezintă 13% din granturile prevăzute pentru țara noastră, în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. A doua tranșă, suma de 1,94 miliarde euro, va fi virată luna aceasta.

Câţi bani ar avea România în plus dacă nu ar mai exista pensiile speciale. Sumă e de domeniul fantasticului
Pensiile speciale pot lăsa România fără miliarde de euro.

Angajamentul luat de Guvern în fața Comisiei Europene

  • revizuirea pensiile speciale;
  • alinierea pensiilor speciale la principiul contributivității;
  • fară noi categorii de pensii speciale;
  • nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare, cu excepția celor ale magistraților.

Au fost eliminate doar pensiile parlamentarilor

Până acum, au fost eliminate doar pensiile parlamentarilor și au fost blocate pensiile speciale pentru aleșii locali, prin prorogarea de la plata acestora.  Cea mai mare pensie medie de serviciu acordată în luna decembrie a anului trecut a fost de peste 20.000 de lei și a primit-o un magistrat.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a anunțat în decembrie 2021 că militarii cu pensii mai mici de 2.500 de lei vor benficia de majorarea de 10%.

Este o sumă pe care ne-o permitem, chiar dacă este mare pentru că eu nu m-am aşteptat (..) în ceea ce priveşte statutul militarilor, pensiile, salariile militarilor, pentru că s-a vorbit aiurea despre pensii nesimţite, de exemplu, despre pensii speciale, ceea ce nu este cazul, pentru că în Armată este vorba de pensii de serviciu”, declara Vasile Dîncu în decembrie 2021, la Profit TV.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...