Pensia minimă din România, înghețată la 704 de lei. Ce spune ministrul Muncii

Diana Radu 18.12.2019, 16:31
Pensia minimă din România, înghețată la 704 de lei. Ce spune ministrul Muncii

Ministrul Muncii, a anunțat miercuri că pensiile nu vor fi mărite în 2020, ca urmare a presiunii existente în buget. Astfel, pensia minimă va fi plafonată anul viitor la 704 RON. De asemenea, Violeta Alexandru a mai precizat că se va încerca o majorare la rectificarea bugetară.

Anunțul făcut de ministrul Muncii în legătură cu pensia minimă din România

Violeta Alexandru, noul ministru al Muncii propus de Ludovic Orban, a anunțat că pensia minimă va rămâne la același nivel ca și anul trecut. Însă, a precizat că este vorba despre pensiile românilor care nu au cotizat în sistemul de pensii, dar pentru care statul va încerca să găsească o sumă care acopere nevoile acestor oameni. Cât despre o mărire a pensiilor, ministrul Muncii a spus că se va lua în calcul la rectificarea bugetară. De asemenea, ministrul a dat și asigurări în acest sens.

pensie minima, ministrul muncii
Anunțul făcut de ministrul Muncii în legătură cu pensia minimă din România

Pensia minimă este la același nivel ca anul trecut. Aprecierea noastră a fost că, în raport cu presiunea pe bugetul din 2020, cuantumul pensiei minime trebuie să rămână același. Este vorba despre pensiile celor care nu au cotizat în sistemul de pensii și pentru care statul găsește să acorde o sumă pentru acoperirea nevoilor acestor oameni. Este adevărat că este insuficientă. Se fac eforturi pentru găsirea unor soluții la rectificarea bugetară. Nu ignorăm problema. În cursul anului viitor, veți vedea o inițiativă în acest sens”, a spus Violeta Alexandru.

În ceea ce privește salariile, Executivul a aprobat în ședința de vineri o nouă majorare salarială a venitului de bază minim brut pe țară, care va fi garanta în plată pentru anul viitor, pentru românii fără studii superioare. Astfel, salariul minim brut va fi de 2.230 de lei începând de la 1 ianuarie, în vreme ce salariul net urmează să ajungă la 1.297 de lei, mai precis, o majorare de 83 de lei. Salariul în cazul angajaților cu studii superioare va rămâne neschimbat, adică nu va depăși suma de 2.350 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe