Pedeapsa pe care a primit-o Vasili Hamutovski după ce a protestat împotriva regimului din Belarus. Fostul portar de la FCSB fusese arestat în 2020

Mihnea Tălău, Mihai Ianoși 30.12.2022, 17:38
Pedeapsa pe care a primit-o Vasili Hamutovski după ce a protestat împotriva regimului din Belarus. Fostul portar de la FCSB fusese arestat în 2020

Fostul goalkeeper de la FCSB și Petrolul, Vasili Hamutovski și-a aflat pedeapsa după ce a fost arestat pe 30 septembrie, la Minsk, în Belarus, în urma faptului că a criticat și a protestat împotriva regimului dictatorial al președintelui Aleksandr Lukashenko.

Condamnat la o pedeapsă de doi ani de „chimie la domiciliu”

Decizia de arestare a lui Hamutovski a venit și în contextul sprijinului arătat de Belarus pentru Rusia în războiul din Ucraina.

Antrenor de portari la clubul FC Lvov, Hamutovski a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani de „chimie la domiciliu”.

Chimia la domiciliu este „o formă de eliberare condiţionată, ce presupune munca forţată şi executarea unei pedepse cu suspendare.

Astfel, inculpatul trebuie să execute o pedeapsă cu suspendare, sub supravegherea autorităților, fiind și obligat să muncească într-o instituție de corecție de tip deschis.

Criminalul din Onești, condamnat la 30 de ani de închisoare

Termenul de ”chimie” a fost introdus în URSS în perioada postbelică şi reprezintă executarea unei pedepse cu restricţie de libertate într-o instituţie de corecţie de tip deschis. În prezent, Belarus are 29 de astfel de unităţi corecţionale, denumite şi ”facilităţi chimice”.

Fostul portar a fost acuzat în temeiul articolului 342 din Codul penal al Republicii Belarus, respectiv ”participarea activă la acţiuni de grup care încalcă grav ordinea publică”, autorităţile aflând că el a distribuit pe un cont personal de Telegram materiale considerate denigratoare la adresa preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

S-a întors din Ucraina în Belarus pentru o operație la genunchi

Vasili Hamutovski a fost arestat pe 30 septembrie și până acum s-a aflat într-un centru de detenție.

„A mers în Belarus să se opereze pentru că s-a accidentat la genunchi în timpul unui antrenament. El a decis să se opereze acolo. Nu bănuia că vizita în Belarus s-ar putea termina prost pentru el. Era foarte liniștit. Urma să se alăture clubului în curând”, spunea atunci Oleg Dulub, antrenorul echipei ucrainene FC Lvov.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...