Pe unde trece Via Transilvanica. Are o lungime de peste 1.400 de km și străbate 10 județe

Cazacu Alexandru 13.10.2022, 15:33
Pe unde trece Via Transilvanica. Are o lungime de peste 1.400 de km și străbate 10 județe

Pe unde trece Via Transilvanica, îți spunem noi în următoarele rânduri. Cu o lungime totală de peste 1.400 km, Via Transilvanica este un traseu de drumeții tematice din țara noastră. Acest traseu străbate nu mai puțin de 10 județe și promovează diversitatea culturală, etnică, istorică și culturală a Bucovinei, Transilvaniei și Banatului.

Pe unde trece Via Transilvanica

Via Transilvanica începe de la Putna (județul Suceava), străbate 10 județe și se termină la Drobeta Turnu-Severin. Drumul s-a deschis oficial în urmă cu câteva zile și îi poartă pe turiști prin sate pitorești și peisaje incredibile din cele zece județe. Acum, după aproximativ patru ani și jumătate, țara noastră se alătură altor state europene cu trasee asemănătoare, care atrag anual foarte mulți turiști.

Asociația Tășuleasa Social a inițiat amenajarea acestui minunat traseu. Organizația neguvernamentală a folosit ca model organizarea traseelor de pelerinaj, cum ar fi Drumul Sfântului Iacob. În ceea ce privește instalarea marcajelor, aceasta a fost realizată în mai multe etape în perioada 2018 – 2022.

Cum s-au desfășurat lucrările

Primii 134 de kilometri au fost inaugurați în anul 2018 pe raza județului Bistrița-Năsăud. Anul următor au fost marcate secțiunile de drum din județele Suceala și Mehedinți. În 2020 au fost finalizate traseele din Mureș, Harghita, Brașov și Sibiu, iar totalul de drum marcat ajungea la circa 800 de kilometri.

În anul 2021, totalul de drum marcat a ajuns la 1.077 km, după finalizarea traseului de 250 km prin județul Caraș-Severin. Pe 8 octombrie 2022, traseul complet a fost inaugurat. De menționat este faptul că, la pregătirea traseului au luat parte sute de voluntari, iar în jur de 800 de km au fost finanțați prin donații, sponsorizări și diferite parteneriate cu companii.

Pe unde trece Via Transilvanica – Traseu

Cele zece județe traversate de Via Transilvanica sunt: Suceava, Bistrița‑Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți. Drumul este împărțit în șapte regiuni istoric-culturale, iar acestea sunt:

  • Bucovina – Putna, Sucevița, Vatra Moldoviței, Vatra Dornei, Poiana Stampei (136 km)
  • Ținutul de Sus – Poiana Stampei, Pasul Tihuța, Bistrița, Câmpu Cetății (277 km)
  • Terra Siculorum – Câmpu Cetății, Sovata, Praid, Archita (163 km)
  • Terra Saxonum – Archita, Sighișoara, Mediaș, Bazna, Micăsasa (194 km)
  • Terra Dacica – Micăsasa, Blaj, Alba Iulia, Sarmizegetusa Regia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Bucova (153 km)
  • Terra Banatica – Bucova, Caraș-Severin, Reșița, Prigor, Parcul Național Domogled – Valea Cernei (224 km)
  • Terra Romana – Parcul Național Domogled – Valea Cernei, Drobeta-Turnu Severin (115 km).

La fiecare kilometru există borne mari de andezit (260 kilograme), iar fiecare dintre acestea prezintă sculpturi realizate de artiști plastici din Cluj, Iași, Timișoara și Bulgaria. Via Transilvanica este marcată cu semne pictate pe lemn sau piatră în culorile alb și portocaliu. Săgeata albă este pentru direcția Putna, iar cea portocalie pentru Drobeta Turnu-Severin.

Pe unde trece Via Transilvanica
Prin ce locuri trece Via Transilvanica

Via Transilvanica s-a deschis oficial

Drumul traversează România în diagonală, din Nord-Est și până la Dunăre, fiind realizat în mare parte din donații. Traseul de drumeție de la Putna la Drobeta Turnu-Severin a fost s-a deschis oficial pe 8 octombrie 2022.

Acesta poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau chiar călare. Așadar, frumusețile țării noastre pot fi descoperite și parcurgând acest traseu inedit. Odată cu inaugurarea drumului, România a intrat pe harta mondială a țărilor care au trasee asemănătoare.

„Ca să iubești România, trebuie să îi dai o șansă, să o iei la pas, să mergi din comunitate în comunitate, care e filozofia acestui proiect. El trece prin 400 de comunități pe diagonală, 107 unități administrativ teritoriale, 1.400 de km, la fiecare km are o bornă de andezit sculptată”, a declarat Alin Ușieru, coordonator de proiect, potrivit stirileprotv.ro.

Așadar, dacă ești pasionat de drumeții și vrei să descoperi frumusețile țării noastre, nu ezita să parcurgi măcar o parte din Via Transilvanica. Cu siguranță nu vei regreta că ai luat această decizie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...