Patru polițiști din Chitila au fost reținuți pentru mită luată în pandemie. Opreau șoferi vitezomani și încasau șpagă în locul amenzilor

Ioana Matei 30.07.2022, 09:08
Patru polițiști din Chitila au fost reținuți pentru mită luată în pandemie. Opreau șoferi vitezomani și încasau șpagă în locul amenzilor

Mai mulți șoferi au sesizat autoritățile că polițiști din Ilfov le cer bani ca să nu îi amendeze după ce îi opresc în trafic pentru că au încălcat regulile de circulație. Ofițerii anticorupție au început supravegherea și, după ce au adunat suficiente probe, au pus sub acuzare patru polițiști din Chitila și doi polițiști locali din Chiajna.

Ce se întâmplă acum cu poliţiştii

Instanța nu a fost de acord cu propunerea procurorilor de arestare preventivă a celor patru polițiști din Chitila și a decis ca ei să fie cercetați în libertate, sub control judiciar. Agenții de poliție vor fi suspendați din funcții, pentru că instanța le-a interzis să își desfășoare activitatea și să stea împreună sau să comunice între ei, în cele două luni cât sunt sub control judiciar.

Anchetatorii au făcut joi percheziții la sediile Poliției Orașului Chitila și la Postului de Poliție Chiajna, dar și la locuințele polițiștilor suspectați că au luat mită de la șoferi.

Mită între 100 și 300 de euro

Din probele pe care le au până acum, anchetatorii spun că cei șase polițiști ar fi luat mită de la șoferi în primii doi ani de pandemie.

Aceștia opreau șoferii care nu acordau prioritate sau care conduceau cu viteză mai mare decât cea permisă, le cereau actele pentru control și le spuneau că vor fi sancționați pentru încălcarea regulilor de circulație, apoi ajungeau să le sugereze disponibilitatea de a nu le face proces-verbal de contravenție, dacă sunt dispuși să le dea bani.

”În sarcina polițiștilor s-a reținut faptul că au primit sume de bani cu titlu de mită pentru a nu aplica sancțiuni contravenționale unor persoane fizice cu ocazia opririi acestora în trafic, ca urmare a săvârșirii unor abateri la regimul rutier, respectiv neacordare de prioritate și depășirea limitei de viteză pe drumurile publice”, potrivit Direcției Anticorupție București.

Surse judiciare spun că sumele cerute de polițiști ar fi fost între 100 și 300 de euro.

Scuza gasita de un sofer testat pozitiv pentru cocaina, amfetamina si canabis
Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Șase percheziții, patru rețineri

Dosarul a fost deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, iar cercetările au fost făcute la început in rem, pentru fapta de luare de mită.

După ce le-au urmărit activitatea timp de mai multe luni, anchetatorii i-au reținut joi pe cei patru agenți de la Poliția Orașului Chitila, pentru luare de mită și complicitate la luare de mită.

Procurorii au cerut vineri Tribunalului Ilfov să dispună arestarea preventive pentru 30 de zile a celor patru agenți de poliție.

Instanța a decis însă ca cei patru polițiști să fie cercetați în libertate, sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile. În timpul controlului judiciar, agenții de poliție au interdicție să își desfășoare activitatea și nu pot sta împreună în același loc sau să comunice între ei, pe orice cale.

Cei doi polițiști locali din Chiajna sunt cercetați în libertate, pentru complicitate la luare de mită.

Nu este singurul caz de acest gen

Cazul de corupție din Ilfov nu este singular, mai multe dosare în care polițiști sunt anchetați pentru luare de mită fiind deschise în ultimii ani.

În noiembrie 2021, anchetatorii au făcut percheziții la 19 agenți de poliție din București și la Brigada Rutieră a Capitalei. Cea mai amplă acțiune derulată vreodată de Direcția Generală Anticorupție la Poliția Rutieră a scos la iveală o practică în rândul unor agenți de a lua mită.

Corupția nu s-ar fi oprit la bani, ci unii agenți ar fi acceptat și pizza sau orice puteau primi de la livratori care încălcau regulile în trafic și ar fi trebuit să fie sancționați.

Tot în noiembrie 2021, într-un dosar deschis la Bacău, au fost reținuți patru agenți de la Poliţia Dărmăneşti, prinși cu investigatori care s-au dat drept șoferi și au încălcat regulile de circulație. Polițiștii, nu în loc să îi sancționeze, le-au cerut mită între 200 și 500 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...