România, țara protejată de polițiști plătiți cu 14,5 lei pe oră, dar cu șpăgi în pizza

Beatrice Dumitru 07.06.2022, 13:49
România, țara protejată de polițiști plătiți cu 14,5 lei pe oră, dar cu șpăgi în pizza

Cetățenii români trebuie să aibă încredere că pot fi protejați de un polițist care câștigă 14,5 lei pe oră, iar situația este și mai gravă în mediul rural. Aici sunt cazuri în care doi poliţişti sunt nevoiţi să menţină ordinea chiar și în șapte comune. Polițiștii au ajuns subiect de glume după ce s-a aflat că acceptă chiar și mâncare, pe post de șpagă.

Ce salariu are un polițist

Majorarea salariilor polițiștilor a fost amânată și a venit la pachet cu creșterea alarmantă a prețurilor la carburanți, curent electric și alimente. Sindicaliștii spun că polițiștii primesc salarii foarte mici în comparație cu munca pe care o prestează.

Sindicatul Europol susține că polițiștii care lucrează în stradă, fără weekend-uri libere, cu ore de noapte, încasează lunar un salariu de 2.809 lei pe lună, în timp ce ministrul Lucian Bode primește în jur de 22.000 lei. De asemenea, sindicaliștii reclamă creșterea salariilor pentru „clientela politică din administrație”, care va primi și 2.000 de lei în plus.

România, țara protejată de polițiști plătiți cu 14,5 lei pe oră, dar cu șpăgi în pizza
Polițiștii se plâng că au salarii foarte mici.

Un polițist din stradă, în București, care a nu a fost acasă în șapte din cele opt zile de weekend primește 14,5 lei pentru fiecare oră lucrată în aceste condiții, primește 131 lei pentru orele de noapte prestate și 199 lei pentru riscul de a fi atacat, lovit, vătămat sau chiar ucis în serviciu. Și pentru toate aceste condiții, primește un salariu net de 2809 lei!!! Adică mai puțin decât un angajat dintr-un supermarket”, au transmis reprezentanții Sindicatului Europol, citat de profit.ro.

Șpăgi după posibilități

S-ar putea spune că salariile mici îi fac pe polițișți de la rutieră să primească bani de la șoferi pentru a trece cu vederea neregulile din trafic? Sau chiar pizza și porții de mâcare, dacă cei prinși pe picior greșit nu dispun de sume bani?

Sunt cunoscute cazuri în care polițiștii au însoțit şoferii care au greșit în trafic până la bancomat, atunci când s-a întîmplat ca aceștia să nu aibă bani în portofel, ca să fie siguri că își primesc şpaga promisă. Dar sunt și alții mai puțin pretențioși. Deși se plâng că au salarii mici, ei acceptă uneori și șpăgi penibile și se mulțumesc cu orice pică, cum ar fi pizza sau porții de mâncare.

Este chiar hilar, dar aceste lucruri au fost scoase la iveală de cea mai amplă acțiune derulată vreodată de Direcția Generală Anticorupție la Poliția Rutieră. „Bani mulți, dar și mâncare, ca mită”, explica unul dintre investigatori în noimebrie 2021, pentru Libertatea.

Siguranță cu doi polițiști la șapte comune

Dar dincolo de aceste fapte, există lucruri care ar trebui să dea de gândit celor care ne conduc și care ar trebui să facă o prioritate din siguranța cetățenilor.

Din cauza deficitului de personal la nivelul Ministerului de Interne, sunt situații în care doi poliţişti sunt nevoiţi să menţină ordinea chiar și în șapte comune, iar situația este des întâlnită în mediul rural, acolo unde numărul agenților este mult prea mic. În aceste condiții, MAI vrea să angajeze mai bine de 5.000 de polițiști, notează stiriest.ro.

„Nu sunt suficienți. La acest moment avem un polițist care este nevoit să lucreze cât pentru trei. Nu vom reuși decât să facem o cârpeală, cu ghilimelele de rigoare, a sistemului, dar nu vom contribui așa cum trebuie la siguranța cetățeanului”, este de părere Dan Saltelechi, sindicatul Europol.

La începutul anului, ministrul de Interne anunța că, la nivelul instituţiei, aproape 30.000 de posturi erau neocupate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...