Patronul lui Sepsi Sfântu Gheorghe a dezvăluit câte milioane de euro a primit echipa lui de la guvernul maghiar. „Nu putem să folosim banii oriunde”

Sorin Barbu 26.05.2022, 12:51

Sepsi a câștigat anul acesta primul trofeu din istoria clubului, după ce a învins cu 2-1 pe FC Voluntari în finala Cupei României. Patronul clubului a recunoscut că a primit finanțare din partea guvernului maghiar și a dezvăluit câți bani au venit concret de la Budapesta.

Sepsi Sfântu Gheorghe primește multe milioane de euro de la statul maghiar

Sepsi Sfântu Gheorghe a învins cu 2-1 FC Voluntari și a câștigat Cupa României. Este primul trofeu din istoria clubului. Succesul a fost sărbătorit în presa din Ungaria, iar cel mai important ziar de sport a vorbit despre „primul trofeu pentru Ținutul Secuiesc”. Echipa lui Cristiano Bergodi beneficiază de condiții foarte bune de pregătire, iar meciurile de pe teren propriu se dispută pe un stadion nou. Clubul și-a permis, mai ales în ultima perioadă, să aducă jucători pe salarii foarte mari, așa că planul pentru sezonul următor este foarte îndrăzneț.

Patronul echipei nu a făcut un secret că Sepsi a primit bani foarte mulți din partea guvernului de la Budapesta și a dezvăluit că ar fi vorba de câteva milioane de euro bune.

„Nu vin anual aceşti bani. Noi am depus un proiect pentru construcţia stadionului, iar aceşti bani au venit în 3 ani. Cu 27-28 de milioane de euro am construit stadionul.Pentru Academia de copii, vine undeva la 700.000 de euro, nu 3,5 milioane.

Cam 700.000 am primit pe anul în curs. Anul viitor iar depunem proiecte, poate vin 800.000, poate nu mai vin deloc, asta nu se ştie, dar nu vine o sumă exorbitantă în niciun caz”, a declarat Laszlo Dioszegi la Digi Sport.

Sepsi nu este singurul club care beneficiază de sprijin de peste hotare. Și la Csikszereda vin bani de la guvernul de la Budapesta.

„La Csikszereda nu ştiu, dar poate la ei vin un pic mai mulţi bani, pentru că ei au o academie mai mare decât a noastră.

Dar noi am primit 700.000 pentru academie. Însă nu e vorba că putem să-i cheltuim oriunde, ci pentru întreţinerea stadionului, pentru deplasări, mingi, echipamente”, a dezvăluit Laszlo Dioszegi.

Dan Șucu, nemulțumit că Sepsi primește bani de la guvernul Ungariei

Subiectul acestei finanțări a fost dezbătut și de noul acționar al Rapidului, la conferința de presă în care a fost prezentat. Dan Șucu este convins că nu există o bază legală ca acești bani să ajungă din Ungaria în România.

„Faptul că un guvern al unei țări vecine investește 3,5 milioane de euro în fiecare an în bugetul unei echipe care concurează aici nu e tot o lovitură? E normal? Unde e normalitatea? Despre ce vorbim aici?

Reclamele care sunt la OTP Bank, la MOL, alea sunt reclame pe baze comerciale? Care e beneficiul lor acolo? Mi se pare fără sens, nimeni nu întreabă. Ăsta nu e un mod de a intra în competiție. Competiția sportivă e corectă, dar competiția organizatorică e o haiducie. Sunt haiduci, nu sunt competitori adevărați. E strigător la cer.

Să vii cu banii contribuabililor dintr-o țară vecină pentru a susține o echipă din țara respectivă? Eu sunt convins că motivarea a fost că subvenționează sportul de masă. Dacă subvenționează sportul de elită, se numește deturnare de fonduri și e pedepsită penal. Sunt tare curios dacă Curtea de Conturi din Ungaria va veni să cerceteze ce se întâmplă cu banii contribuabililor unguri”, a declarat Dan Șucu.

Omul de afaceri a promis că nu va accepta ca Rapid să primească bani de la bugetul de la bugetul de stat.

Urmăriți Impact.ro și pe