Patronii din HORECA, în război cu statul român. Cer judecătorilor să fie anulate interdicțiile cu privire la evenimentele private

Elena Avramescu 08.03.2021, 10:30
Patronii din HORECA, în război cu statul român. Cer judecătorilor să fie anulate interdicțiile cu privire la evenimentele private

Patronii din HORECA, în război cu statul român. Mai mulți antreprenori din turismul bihorean au semnat zilele acestea o acţiune înaintată Curţii de Apel Oradea prin care solicită anularea sau chiar suspendarea unor prevederi din actele normative care interzic organizarea unor evenimente în spaţii închise sau deschise. Mai precis, cer un tratament juridic egal cu marile magazine.

Patronii din HORECA, în război cu statul român

Se pare că acest caz va fi susţinut în instanţă de doi avocaţi din Oradea, Ionuţ Iştoc şi Carmen Toma, care invocă în susţinerea solicitării principiul de drept „unde se aplică acelaşi raţionament, se aplică aceeaşi soluţie”. Până acum, aproape 30 de persoane au semnat deja o acţiune prin care solicită anularea sau suspendarea unor prevederi din actele normative care interzic organizarea unor evenimente în spaţii închise sau deschise.

Măsurile ale căror anulare o solicităm au fost adoptate fără a avea la bază o anchetă epidemiologică care să releve îmbolnăviri cu COVID-19 ca urmare a organizării şi desfăşurprii evenimentelor în discuţie. Tribunalul din Berlin, de pildă, a anulat restricţiile pe timpul nopţii impuse barurilor şi restaurantelor, motivat de faptul că nu există dovezi că au contribuit la creşterea ratelor de infectare, a declarat avocatul Ionuţ Iştoc.

Se știe, până acum, că ultimul act normativ care se referă la înterdicţiile aplicate s-a adoptat fără niciun fel de anchetă, anchetă care ar trebui să demonstreze legătura de cauzalitate dintre riscul de răspândire şi îmbolnăvire cu COVID-19.

Măsura atrage dupa sine paralizarea unei întregi industrii, Nu doar proprietarii de săli sunt afectaţi, ci toţi actorii implicaţi, furnizorii de servicii foto/video, decor, muzica, beauty, organizatori; comercianţi de produse alimentare, ţinute speciale, etc, oameni care au ajuns mulţi insolvabili, mai spune avocatul.

Patronii din HORECA, in razboi cu statul roman
Restaurant

Aparent măsurile sunt disproporţionate faţă de cele impuse altor agenţi economici, precum lanţuri de magazine, supermarketuri, mall-uri, restaurante şi cafenele.

Cu respectarea măsurilor în vigoare a fost reluată activitatea restaurantelor şi cafenelelor, iar agenţii economici care operează în domeniul producţiei, respectiv fabricile din parcurile industriale unde lucrează în spaţii închise sute de oameni pe zi au funcţionat în parametrii normali, a mai spus Ionuţ Iştoc.

Pentru un singur eveniment, sunt implicaţi cel puţin 40 de colaboratori. Pierderile sunt colosale. Cel mai vechi artificier din judeţ e în prag de faliment, o altă firmă de distribuţie a băuturilor, la fel. Am o cunoştinţă care e artist, are o formaţie. Pentru că i s-au anulat toate contractele, s-a angajat brancardier”, a declarat și Mihaela Bar, unul dintre cei mai cunoscuţi organizatori de evenimente din Oradea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...