Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat în urma infectării cu noul Coronavirus. Anunțul a fost făcut de preşedintele sârb, Aleksandar Vucic

Cristian Cojocaru 20.11.2020, 13:02
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat în urma infectării cu noul Coronavirus. Anunțul a fost făcut de preşedintele sârb, Aleksandar Vucic

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a făcut un anunț vineri, pe contul său de Instagram. Potrivit anunțului, Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat în urma infectării cu noul Coronavirus.  

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat în urma infectării cu noul Coronavirus, mesaj transmis de către Președintele sârb. În vârstă de 90 de ani, Patriarhul Irineu a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus în data de 4 noiembrie. Acesta a fost internat într-un spital militar din Belgrad.

„Am fost onorat să vă cunosc. Oameni ca Preafericirea Voastră nu pleacă niciodată”, a scris Vucic sub o fotografie.

Irineu reprezenta o figură cu o puternică influnță politică, conservatoare. Starea de sănătate a acestuia început să se înrătățească joi, medicii luând decizia să îl intubeze.  A devenit cel de-al 45-lea patriarh al Serbiei, în anul 2020, iar acesta a condus Biserica Ortodoxă cu 12 milioane de credincioși. Majoritatea acestora în Serbia, Muntenegru și Bosnia dar și în SUA, Australia și Europa de Vest.

Irineu s-a opus independenței Kosovo, predominant populată de albanezi, în perioada medievală fiind considerat leagănul Bisericii Ortodoxe Sârbe. Tot acolo se află și cele mai importante mânăstiri ale bisericii. Totodată, acesta a susținut ca Srrbia să adere la UE doar dacă Uniunea Europeană va respecta identitatea, cultura și religia Serbiei.

În urmă cu câteva zile, Patriarhul a susținut slujba religioasă după ce, Mitropolitul din Muntenegru a murit. Credincioșii care au venit în număr mare la slujbă, nu au purtat mască de protecție, sărutând astfel trupul Mitropolitului Amfilohije Radovic. Potrivit Mitropolitului Muntenegru, pelerinajele sunt ”vaccinul lui Dumnezeu”, astfel că acesta a evitat să poarte masca de protecție. Alegerea unui nou patriarh din rândul episcopilor, va avea loc în lunile care urmează.

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a murit
Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a murit

Arhiepiscopul Pimen a suferit de aceeași infecție

Acum câteva luni, și România s-a confruntat cu o situație similară. Astfel că, Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a murit la Institutul ”Matei Balș” din Capitală. În urma infectării cu noul coronavirus, acesta a fost luat cu un elicopter SMURD, în stare gravă, în data de 20 aprilie, și transoportat în București. Suferind complicații pulmonare, medicii au decis ca acesta să fie intubat.

Deși acesta a primit trei doze de plasmă hiperumană, de la donatori vindecați, starea sa de sănătate nu s-a îmbunătățit. Astfel că, în ciuda tratamentului administrat și al eforturilor maxime ale medicilor, Arhiepiscopul a murit în urma unui al doilea atac de cord. Născut în 25 august 1929, în localitatea Greabănu, județul Buzău, acesta a murit la vârsta de 90 de ani, potrivit digi24.ro .

Urmăriți Impact.ro și pe