Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, afirmație scandaloasă. De ce a declanșat Vladimir Putin atacul asupra Ucrainei

Beatrice Dumitru 08.03.2022, 20:47
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, afirmație scandaloasă. De ce a declanșat Vladimir Putin atacul asupra Ucrainei

Vechi aliat al lui Vladimir Putin, liderul Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kiril a făcut o declarație scandaloasă despre motivul pentru care Moscova a declanșat războiul din Ucraina și a aruncat în aer pacea din Europa. Iată cum a catalogat acesta conflictul din țara vecină, în care și-au pierdut viața sute de civili, printre care și copii.

Patriarhul rus, despre războiul din Ucraina

Liderul Bisericii Ortodoxe din Rusia patriarhul Kiril, un vechi aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că conflictul din Donbas este despre „o respingere fundamentală a așa-ziselor valori care sunt oferite astăzi de cei care pretind puterea mondială”.

Mai mult, patriarhul Kiril a spus că paradele gay reprezintă unul dintre motivele pentru care Rusia a declanșat războiul în Ucraina.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, declarație scandaloasă. De ce a declanșat Vladimir Putin atacul asupra Ucrainei
Patriarhul Kiril, un apropiat al lui Vladimir Putin.

Pentru a intra în clubul acelor țări, este necesar să se organizeze o paradă a mândriei gay. Nu pentru a face o declarație politică, „suntem cu voi”, nu pentru a semna niciun acord, ci pentru a organiza o paradă homosexuală. Și știm cum oamenii rezistă acestor solicitări și cum această rezistență este înăbușită cu forța”, a spus Kiril în timpul unei predici la Moscova, citat de CNN.

Cum a catalogat Kiril războiul din Ucraina

Patriarhul Kiril a catalogat războiul din Ucraina drept o luptă de „semnificație metafizică”, pentru ca omenirea să urmeze legile lui Dumnezeu.

Ceea ce se întâmplă astăzi în sfera relațiilor internaționale nu are doar semnificație politică. Vorbim despre ceva diferit și mult mai important decât politică. Vorbim despre mântuirea omului. Dacă vedem încălcări ale Legii lui lui Dumnezeu, nu vom suporta niciodată pe cei care distrug această lege, estompând granița dintre sfințenie și păcat, și cu atât mai mult cu cei care promovează păcatul ca exemplu sau ca unul dintre modelele comportament uman. În jurul acestui subiect astăzi există un adevărat război”, a spus el.

Patriarhul Kiril este o figură religioasă emblematică în Rusia, unde religia ortodoxă este considerată parte integrantă a identității ruse. El a fost supus presiunii propriei biserici de la începutul războiului din Ucraina pentru a denunța agresiunea lui Vladimir Putin, dar declarațiile sale publice de până acum nu au făcut altceva decât să arate susținere pentru liderul de la Kremlin.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române Vasile Bănescu a transmis în urmă cu câteva zile un mesaj prin care îl critică dur pe patriarhul Kiril, pe care îl numește „un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral”, din cauza susținerii pe care i-o arată lui Vladimir Putin cu privire la războiul din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...