VIDEO

Patriarhia reacționează după acuzele că activitățile de la Complexul „Lebăda” ar fi o „fabrică de chefuri”

Gabriela del Pupo 05.07.2022, 14:42
Patriarhia reacționează după acuzele că activitățile de la Complexul „Lebăda” ar fi o „fabrică de chefuri”

O investigație asupra activității fostului complex „Lebăda” retrocedat Patriarhiei Române în urmă cu mai bine de 20 de ani stârnește suspiciuni cu privire la activitățile desfășurate în acea locație. Investigația arată că se desfășoară o adevărată afacere de conferințe, nunți sau alte activități în urma cărora se obține un profit mare pe când reprezentanții Patriarhiei spun că sunt organizate serbări ale seminariștilor și conferințe ale clericilor.

Cum s-a făcut retrocedarea?

Publicația safielumina.ro arată că pe 15 decembrie 2000, Secretariatul de Stat pentru Culte (SCC) încheie protocolul de predare-preluare prin care cumpărase la prețul de 25 de miliarde de lei vechi, mai exact 24.899.788.550 de lei, complexul de pe Lacul Pantelimon. Două săptămâni mai târziu, SSC dă „Lebăda” în folosință gratuită Patriarhiei Române pentru 49 de ani.

„În anul 2004, clădirile fostei Mănăstiri cu spital Sfântul Pantelimon, mânăstire care a dat numele orașului Pantelimon din județul Ilfov, au fost retrocedate în mod firesc Patriarhiei Române, cu excepția vechii biserici voievodale, singura clădire din ansamblu care a fost demolată de regimul comunist, toate celelalte fiind doar reparate și adaptate noii destinații turistice date obiectivului.
O retrocedare către un proprietar de drept este justificată de rațiuni istorice, morale, judiciare și este, în mod subînțeles (chiar dacă nu pentru oricine), gratuită, nu contra-cost.

Prin această retrocedare au încetat prevederile HG nr. 1087 / 9 noiembrie 2000 privind transmiterea, cu plată, a imobilului „Lebăda” din proprietatea Societății Comerciale „Capitol” – S.A. în proprietatea publică a statului, în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte și în folosința gratuită a Patriarhiei Române și a documentelor conexe, invocate în mod (deliberat) eronat în articol ca fiind încă în vigoare, deși acestea nu mai sunt valabile de 18 ani.” spune Patriarhia despre această retrocedare.

Din ce fonduri s-a realizat și încă se realizează reabilitarea?

Reprezentanții bisericii mai precizează că peste 75% din spațiile clădirilor sunt încă nefuncționale și că doar un procent de aproximativ 18-20% din suma totală necesară reabilitării clădirilor a fost oferit de stat, restul cheltuielilor fiind suportat din fondurile proprii ale Patriarhiei.

Acest lucru nu a fost posibil pe vremea Patriarhului Teoctist ceea ce a dus la o înțelegere între Nicolae Rațiu, fiul lui Ion Rațiu și patriarhul Teoctist pe un contract de management pe 73 de ani. Firma lui Nicolae Rațiu avea să se ocupe de renovare, cu un cost estimat de 16 milioane de euro, dar și de administrare, iar Patriarhia primea 100.000 de euro anual, plus un procent (neanunțat public) din profit.

După moartea Patriarhului Teoctist, s-a renunțat la înțelegerea făcută cu omul de afaceri și Patriarhia a preluat întreaga răspundere pentru renovarea complexului de clădiri.

„Noua conducere nu a fost de acord cu înțelegerea deja încheiată. Aveau alte planuri pentru acel loc, așa că ne-am retras” a declarat Nicolae Rațiu pentru publicația citată.

Patriarhia însă spune că înțelegerea a căzut pentru că presupunea alterarea arhitecturii originale a locului.

„Referitor la anularea proiectului de transformare în hotel de 5 stele a locației, precizăm că lucrările care presupuneau realizarea acestui lucru implicau demolarea unuia dintre corpurile principale ale clădirii și edificarea unuia nou din oțel și sticlă care ar fi șters total amprenta arhitectonică bisericească a locului.”

Foto Patriarhia Română

O afacere profitabilă sau un complex care se întreține din venituri proprii?

În răspunsurile oficiale transmise la solicitările Să fie lumină, Secretariatul de Stat pentru Culte și Consiliul Județean Ilfov au confirmat că au susținut financiar reparații și amenajări ale Centrului Cultural – Misionar ,,Familia”.

  • 1.600.000 lei în anul 2015, alt milion venind, în două tranșe egale, în 2018 și 2019.
  •  2019, pentru amenajarea unei noi zone din complex „Centrul de Odihnă și Meditație Liturgică din cadrul Centrului Cultural-Misionar Familia”
  • o jumătate de milion de lei în același an 2019
  • în 2020 Secretariatul pentru Culte a mai scos din buget alți 700.000 de lei pentru complexul BOR. În total, finanțarea de care s-a bucurat Familia de la nivel guvernamental se ridică la aproape 4 milioane de lei.
  • în anul 2015, Consiliul Județean Ilfov a dat jumătate de milion de lei pentru lucrări de reabilitare la Lebăda, „în completarea fondurilor proprii ale unității de cult”.

Patriarhia spune că nu sunt realizate venituri substanțiale din activitatea pe care o desfășoară complexul, ba chiar au fost stopate anumite activități în cei doi ani de pandemie.

„Veniturile modeste realizate de Centrul „Familia” sunt destinate exclusiv pentru întreţinerea și funcţionarea acestuia (salariile personalului – plătite inclusiv în perioada de pandemie, când activitatea a fost suspendată – , plata foarte mare a facturilor la curent electric, apă, gaze etc.), precum și pentru continuarea lucrărilor de consolidare, renovare și dotare ale clădirilor în curs de reabilitare.” spun reprezentanții bisericii.

Foto safielumina

Ce spune Patriarhia? Care sunt activitățile desfășurate în acea locație?

„Centrul „Familia” găzduiește în mod regulat serbările grădinițelor bisericilor din București, serbările de absolvire ale elevilor seminariști sau ale studenților teologi, revederile unor promoții ale acestora, conferințele de lucru ale preoților capelani, ale preoților din protopopiatele capitalei, oferă cazare pelerinilor care se află în trecere prin București, fiind însă deschis și unor evenimente precum nunți sau botezuri, având prioritate solicitările unor credincioși din parohii, care preferă un spațiu liniștit și condiții decente de desfășurare pentru aceste evenimente importante din viața lor.

Întreaga activitate legată de dimensiunea economică a Centrului se desfășoară riguros legal și perfect transparent, respectându-se regulile economice și financiare impuse de legislația în vigoare, realitate oricând verificabilă de către autoritățile statului abilitate să o controleze”, precizează Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Foto safielumina

Publicația care a realizat această investigație a solicitat în două rânduri, sub o identitate falsă, organizarea unor evenimente precum nuntă sau eveniment corporate. În 2019 erau disponibile 12 camere de închiriat și un preț extrem de accesibil la meniul de nuntă.

În vara aceasta complexul s-a dezvoltat.

„Am ajuns să negociem o „petrecere de firmă” pentru seara zilei de vineri, 22 iulie. Cu mâncare și băutură pentru 50 de persoane, care ne-ar fi dus, conform primei oferte transmise prin telefon, undeva la 4.500 – 5.000 de euro (90-100 de euro de participant).

Ni s-au pus la dispoziție și poze cu sala în care ar urma să petrecem. Cum cheful urma să fie în mijlocul verii, și pentru că am părut de treabă la telefon, am primit o sală cu propria ei curte. În plus, pentru cei care ar fi dorit să rămână acolo peste noapte, camerele duble – acum 40 la număr, nu 12 ca în urmă cu trei ani – ar fi costat fiecare 220 de lei pe noapte.” spun reporterii Să fie lumină.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...