Pasul înapoi făcut de UE în disputa cu Vladimir Putin. Angela Merkel a fost inițiatoarea proiectului

Stan Filon, Anca Manolica 25.06.2021, 12:26
Pasul înapoi făcut de UE în disputa cu Vladimir Putin. Angela Merkel a fost inițiatoarea proiectului

Uniunea Europeană vrea să stabilească un mod de a comunica cu Kremlinul! Aceste discuții au avut loc la reuniunea Consiliului European desfășurat la Bruxelles, relatează EFE. Cea care a venit cu detalii a fost chiar Angela Merkel, cancelarul Germaniei, una dintre inițiatoarele acestor discuții.

Pasul înapoi făcut de UE în disputa cu Vladimir Putin

”Acum se lucrează la formatele şi condiţiile în care poate fi reluat dialogul. Astăzi nu a fost posibil să se ajungă la un acord cu privire la ce nivel, dacă la nivelul şefilor de stat, dar important este că formatul de dialog rămâne”, a spus Merkel.

”Personal, mi-ar fi plăcut să mergem un pas mai departe, dar şi această cale este bună şi vom continua să lucrăm la acest format”, a declarat cancelarul, care a recunoscut că ”nu a fost o discuţie uşoară”. Germania şi Franţa au adus la summitul de joi o propunere de reluare a reuniunilor la nivel înalt cu preşedintele rus, Vladimir Putin, după ce liderul de la Kremlin s-a întâlnit săptămâna trecută cu preşedintele american, Joe Biden.

Pasul inapoi facut de UE in disputa cu Vladimir Putin
Pasul inapoi facut de UE in disputa cu Vladimir Putin

Angela Merkel a inițiat reluarea dialogului cu Rusia

Relațiile UE cu Rusia s-au deteriorat din 2014, de când Rusia a anexat Crimeea, iar acum propunerea deschiderii unui dialog cu Rusia a venit din partea Germaniei și a Franței. Decizia vine la recomandarea Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă Josep Borrell, care însă a precizat că sancțiunile vor rămâne.

Contrar propunerii Berlinului şi Parisului, premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că nu va participa la o întâlnire cu Putin în cadrul unui summit european. ”Data trecută am avut o discuţie foarte bună cu toţi liderii despre Rusia. A fost o discuţie foarte deschisă şi am fost cu toţii de acord că Rusia este o mare ameninţare”, a declarat şi premierul estonian Kaja Kallas.

”Am susţinut Germania şi Franţa pentru un dialog la cel mai înalt nivel cu Rusia. Acum este necesar să clarificăm ce canale de dialog pot fi utile”, a declarat, la rândul său, cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Șefii UE a declarat că sunt pregătiți să răspundă la orice activitate ilegală întreprinsă de Rusia

”Relaţia cu Rusia nu se poate limita la sancţiuni economice şi la expulzarea de diplomaţi. La un moment dat, trebuie să avem posibilitatea de a ne întâlni în jurul unei mese”, a declarat şi premierul belgian Alexander De Croo.

Concluzia după prima rundă de discuții este că dialogul cu Rusia va fi iniţiat în “domenii de interes pentru UE”. Liderii UE vor discuta apoi ”formatele şi condiţiile acestui dialog cu Rusia”, precizează Bruxelles-ul, citat de AFP.

Totodată, liderii UE fac apel la Rusia să dea dovadă de “un angajament mai constructiv” şi să “înceteze acţiunile sale împotriva UE şi a ţărilor vecine”, transmite Agerpres.

Șefii de guverne din UE au declarat că sunt pregătiţi să răspundă într-o manieră fermă şi coordonată la orice altă activitate ilegală, rău intenţionată sau perturbatoare a Rusiei, utilizând pe deplin toate instrumentele pe care le au dispoziţie. De asemenea, i-au cerut şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, să prezinte “opţiuni pentru măsuri restrictive suplimentare, inclusiv sancţiuni economice”.

Urmăriți Impact.ro și pe