Rusia, noi acuzaţii pentru Uniunea Europeană. “E un război hibrid”

Nicu Stan 19.06.2021, 09:19
Rusia, noi acuzaţii pentru Uniunea Europeană. “E un război hibrid”

Rusia, noi acuzaţii pentru Uniunea Europeană. “E un război hibrid”. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov este profund nemulțumit de ceea ce se întâmplă. Care sunt aceste nemulțiumiri, vedeți în articolul de mai jos.

Rusia acuză Europa. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, acuză că “e un război hibrid”

Rusia face noi acuzaţii către Uniunea Europeană. Serghei Lavrov, ministrul de externe rus, şi-a anunțat preocuparea cu privire la linia ”puţin constructivă” a Uniunii Europene, în anunțurile sale despre strategia europeană de rezistenţă şi contracarare evocată de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează agenţia EFE.

”Ne exprimăm preocuparea cu privire la linia pe care se înscrie UE”, a spus Serghei Lavrov în timpul unei conferinţe de presă comune la Moscova cu omologul său din Belarus, Vladimir Makei.

Serghei Lavrov, nemultumit de cum este tratata Rusia de UE
Serghei Lavrov, nemultumit de cum este tratata Rusia de UE

Abordarea UE nu este constructivă

De asemenea, șeful diplomaţiei ruse a estimat că abordarea Uniunii Europene nu poate fi considerată drept constructivă ”atât timp cât sunt menţionaţi termeni precum rezistenţă, contracarare şi compromisuri”.

În prezentarea unui document ce urmează să fie aprobat de liderii statelor UE la summitul european din 24-25 iunie, Josep Borrell a propus o nouă abordare strategică a relaţiilor cu Rusia, care să urmărească în același timp limitarea şi respingerea provocărilor venite dinspre Moscova, precum şi căutarea de compromisuri, chiar printr-o ”mai bună utilizare” a unor instrumente cum ar fi tranziţia energetică spre o minimizare a consumului de gaze, ceea ce ar afecta economic Rusia tăindu-i din banii din exportul de gaze.

Belarusul, de acord cu Rusia

Pe de altă parte, la conferinţa de presă cu omologul său belarus, Serghei Lavrov crede că ţările lor sunt supuse unui război hibrid.

”Ne continuăm interacţiunea în condiţii foarte complicate. Cele două ţări ale noastre sunt supuse unei presiuni externe serioase care apelează la instrumente ilegitime, unilaterale de aşa-zisă descurajare. Metode de război hibrid sunt folosite împotriva noastră, începând cu sancţiunile unilaterale şi terminând cu campanii murdare de informare”, a spus Lavrov, potrivit agenţiei BelTA.

Occidentul, agresiv

”Având în vedere poziţia agresivă a colegilor noştri occidentali, am convenit să ne coordonăm eforturile în vederea consolidării suveranităţii statale a Rusiei şi Belarusului şi asigurării securităţii naţionale a ţărilor noastre prin eforturi comune pe baza acordurilor de drept internaţional în vigoare”, a mai menţionat ministrul rus.

Preşedinţii Rusiei și Americii, Vladimir Putin şi Joe Biden, s-au găsit miercuri la Geneva pentru a calma tensiunile dintre cele două state. Nu au anunţat nicio iniţiativă certă, în afară de reîntoarcerea la post a ambasadorilor rus şi american la Washington, respectiv Moscova.

Urmăriți Impact.ro și pe