Lista medicamentelor gratuite și compensate se extinde. Alexandru Rafila, veste extraordinară pentru mii de bolnavi

Stan Filon 25.03.2022, 16:47
Lista medicamentelor gratuite și compensate se extinde. Alexandru Rafila, veste extraordinară pentru mii de bolnavi

Vești foarte bune pentru românii care sunt nevoiți să cumpere medicamente lună de lună, chiar dacă veniturile lor sunt foarte mici. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut public faptul că lista de medicamente gratuite și compensate se extinde, de la 1 aprilie, prin introducerea a 34 de medicamente noi. Vedeți mai jos care sunt medicamentele care vor fi compensate de autoritățile din România.

Lista medicamentelor gratuite și compensate se extinde

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că Guvernul a aprobat vineri proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând medicamentele de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, de la 1 aprilie.

Mai exact, este vorba de medicamente pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi a medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate. De la data de  aprilie, actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea a 34 de molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni neurologice și Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine și metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului (glaucom).

Lista medicamentelor gratuite si compensate se extinde
Lista medicamentelor gratuite si compensate se extinde

31 de medicamente noi compensate

Vor beneficia de noi medicamente compensate și românii care suferă de afecțiuni oncologice, dar și pacienții cu diabet zaharat, și vor beneficia de medicamente compensate și pacienții cu boli rare, precum hemofilie/talasemie, hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză și angioedem ereditar, informează Ministerul Sănătății.

„Continuăm creșterea accesului pacienţilor la tratamente de ultimă generație. Este a doua actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite din acest an pentru pacienții cu boli cronice grave”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

O altă veste bună vine și pentru pacienții care suferă de fibroză chistică. Autoritățile din țara noastră au aprobat decontarea triplei terapii (Kaftrio) pentru bolnavii respectivi.

Kaftrio se utilizează pentru tratarea pacienților cu vârsta de 6 ani și peste cu fibroză chistică, o afecțiune ereditară care are efecte severe asupra plămânilor, sistemului digestiv și altor organe. Fibroza chistică poate fi cauzată de diferite mutații (modificări) ale genei unei proteine numite „regulator de conductanță transmembranară al fibrozei chistice” (CFTR). Oamenii au două copii ale acestei gene.

Andreea Vasile, protagonista comediei Ramon, face dezvăluiri
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...